open-navfaktor-logo
search
Obraćanje
Komšić u UN-u: Susjedi svojim aktivnostima unose nemir u mojoj zemlji
Govoreći o euro-atlantskim integracijama u zemlji naglasio je da su potrebne "one reforme u kojima se zahtijeva izbacivanje i poništavanije postojeće sistemske diskriminacije građana BiH"
24.09.2019. u 22:01
get url
text

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić danas je na generalnoj debati 74. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija izjavio da Bosna i Hercegovina aktivno doprinosi regionalnim naporima na jačanju sigurnosti u regionu.

- U tom pogledu, želim vas uvjeriti da je Bosna i Hercegovina pouzdan, ozbiljan i odlučan partner Ujedinjenim nacijama, Evropskoj uniji i NATO savezu. Posebno smo odlučni u jačanju europskog sigurnosnog prostora, opredjeljeni smo čvrsto prema borbi protiv organiziranoga kriminala, borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, ilegalne migracije, kao i prema sigurnosti državnih granica u smislu upravljanja migracijama - kazao je Komšić.

Kada se radi о međunarodnim izazovima savremenog doba istakao je posebnu privrženost BiH globalnim naporima u borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma.

- Bosna i Hercegovina izražava zabrinutosti zbog neprekidne eskalacije nasilja u svijetu, posebna na području Bliskog istoka, te koristim ovu priliku da pozovemo na prekid borbenih aktivnosti i iznalažene rješenja mirnim putem. BiH je principijelnog stava da su zaštita civila, poštivanje ljudskih prava i humanitarnog prava neophodan prioritet u međunarodnim odnosima – rekao je Komšić.

Ukazuje i to da se Program održivog razvoja Ujedinjenih nacija i njegova transformacijska priroda, u našoj zemlji doživljava kao šansa i poluga za promjene s ciljem sveobuhvatnog unapređenja socijalnih, ekonomskih i ekoloških aspekata života stanovništva.

- Zato izražavamo nadu da će se Pregled aktivnosti na implementaciji "Agende 2030" za održivi razvoj okončati u Bosni i Hercegovini do kraja 2019. godine, kako bi bio podnesen na Političkom forumu na visokom nivou koji će se održati u narednim godinama.  Za Bosnu i Hercegovinu velika je čast što je kao suverena zemlja dijelom ove transformacijske Agende – kazao je Komšić.

Govoreći o euro-atlantskim integracijama u zemlji naglasio je da su potrebne "one reforme u kojima se zahtijeva izbacivanje i poništavanije postojeće sistemske diskriminacije građana BiH".

- To je , nažalost, utvrđeno u određenim odredbama Ustava BiH ali isto tako i u odredbama različitih zakonskih akata, u čemu će BiH morati proći proces sazrijevanja kako bi došla na takav politički nivo da se takve, neophodne reforme mogu provesti bez većih društveno-političkih naprezanja – podvukao je.

Uz unutarnje reforme BiH se fokusira i na jačanje regionalne saradnje, posebno kada se radi о infrastrukturnim projektima i to u sektoru komunikacija, transporta i energije.

Na međunarodnom planu aktivna je u okviru Ujedinjenih nacija, te organizacija poput OSCE-a, Vijeća Еurоpe, CEFTA-e, kao i u okviru drugih različitih regionalnih inicijativa.

Također, imala je zapaženo i aktivno predsjedavanje regionalnom inicijativom SЕЕCP i MАRRI, gdje je, kako tvrdi Komšić, uložila dodatni napor i dala aktivni impuls regionalnom pristupu suočavanja sa aktuelnim izazovima.

 - Bilateralni odnosi BiH i naših susjednih država nalaze se u samom vrhu prioriteta vanjske politike, na osnovnu čega bi trebalo proizaći stalno unapređenje saradnje, na temeljima zajedničkog interesa i načela ravnopravnosti, uzajamnog uvažavanja i poštivanja državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Iz navedenog dalo bi se zaključiti da su odnosi BiH sa susjednim državama dоbri i intenzivni, međutim, radi partikularnih politika naših susjeda, povremeno smo svjedoci njihovim aktivnostima za ostvarivanje njihovih političkih interesa unutar BiH, čime se unosi nemir i proizvodi određena destabilizacija u mojoj zemlji, što nije dobro, niti doprinosi razvijanju željenih međusobnih dobrosusjedskih odnosa – naveo je Komšić.

U cilju iznalažena adekvatnog rješenja za brojne krize, govori, da BiH podržava napore Ujedinjenih nacija da osnaži sektor za preventivnu diplomaciju u okviru odjela za politička pitanja. Posebno važnim u tome smatra da se svi sporovi rješavaju na miroljubiv način, kako to kaže član 33. Povelje Ujedinjenih nacija, u kojem se izričito zahtijeva rješavanja sporova miroljubivim putem i sa dobrom voljom za njihovo rješavanje.

- U oblasti koja se odnosi na trgovinu ljudskim bićima, sveobuhvatni imultidisciplinarni Akcioni plan za borbu protiv trgovine ljudima u BiH za period od 2016. do 2019. godine usmjeren je na unapređenje sistema za podršku borbe protiv trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini. Ovaj plan ćemo dodatno modernizirati i pripremiti novi za naredni period – rekao  je Komšić.

Osim toga, aktivno i direktno naša zemlja daje doprinos mirovnim misijama Ujedinjenih nacija, jednoj od najvidljivijih komponenti UN-a.

- Kao suverena zemlja, kоja pridaje posebnu važnost mirovnim misijama, Bosna i Hercegovina svoje učešće i posvećenost održanju mira najbolje iskazuje učešćem u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija i NATO saveza. BiH pozdravlja opredijeljenost Ujedinjenih nacija prema podršci učešću žena u mirovnim misijama i sa posebnim zadovoljstvom želim istaći da smo jedna od rijetkih zemalja koja već duži period ispunjava zacrtane ciljeve, odnosno da u mirovnim misijama ima učešće preko 20 postožena – podsjetio je Komšić.

Stava je da „u veoma složenim političkim i geopolitičkim okolnostima naredne godine dočekujemo obilježavanje 75. godišnjice od osnivanja Ujedinjenih nacija, koje su u proteklom vremenu bile suočene sa brojnim izazovima“.

Zato su "zasjedanja Generalne skupštine UN oduvijek bila prilika da se lideri država okupe na jednom mjestu, kako bi zajednički razmijenili mišljenja i stavove o situaciji u svijetu, a posebno kako bi pokušali da pronađu optimalna rješenja za savremene globalne izazove i probleme"!.

Čestitao je Muhamedu-Bandi na izboru za predsjedavajućeg Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, te iskoristio priliku da izrazi zahvalnost Mariji Fernandi Espinoza Garsiji prethodnoj predsjedavajućoj Generalne skupštine.

Tokom boravka u New Yorku predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić učestvovat će na multilateralnim i bilateralnim sastancima te imati susrete sa svjetskim zvaničnicima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.