open-navfaktor-logo
search
Posjeta Francuskoj
Komšić za Faktor iz Pariza: Macronu sam rekao da je izazvao uznemirenost u BiH
Kazao sam mu da je riječ o stvarima koje nisu tačne, da je francuski ambasador u BiH dobio sve informacije o tome, te da smo ih proslijedili i u našu ambasadu ovdje u Parizu
12.11.2019. u 13:40
get url
text

Na poziv predsjednika Pariškog foruma mira Pascala Lamya, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, sinoć je doputovao u Pariz gdje prisustvuje Drugom pariškom forumu.

Predsjednik Republike Francuske Emmanuel Macron dočekao je Komšića, a rukovanje na crvenom tepihu predsjedavajući Predsjedništva naše države iskoristio je da francuskom predsjedniku ukratko kaže šta misli o njegovoj izjavi za The Economist, o BiH kao tempiranoj bombi.

-Možda sam se ponio malo nediplomatski, te umjesto kurtoaznog rukovanja i pozdrava, iskoristio priliku da mu kažem kako je njegova izjava izazvala uznemironost u mojoj državi Bosni i Hercegovini. Kazao sam mu da je riječ o stvarima koje nisu tačne, da je francuski ambasador u BiH dobio sve informacije o tome, te da smo ih proslijedili i u našu ambasadu ovdje u Parizu - kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH za Faktor.

Dodaje kako je Macron rekao da prihvata ono što mu je rekao, da se slaže s njim, te da o toj temi moraju posebno razgovarati.

-Ovisno o njegovom vremenu da li će to biti danas ili kasnije, ali moramo o ovome razgovarati. Ta pitanja su se prvi put pojavila u izjavama zvaničnika nama susjedne i prijateljske države Hrvatske. Ne znam da li je mudro u ovom trenutku pretpostavljati, ali evo dajem sebi slobodu da pretpostavljam kako oni te priče koriste u bilateralnim razgovorima sa šefovima drugih država.

Naravno, riječ o notornoj neistini jer mi imamo precizne podatke, koje svakodnevno dobijamo od naših sigurnosnih službi koje sarađuju sa službama u regiji i šire. BiH je po ocjenama partnerskih službi i zemalja vrlo pouzdan saveznik i saradnik u borbi protiv terorizma, i naše službe rade odlično po tom pitanju. Ne prepuštamo stvari slučaju- pojašnjava Komšić, dodajući da i mnogo razvijenije zemlje od naše imaju veći rizik od terorističkih napada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.