open-navfaktor-logo
search
Nakon pregovora
Konaković: Nemoguće je preko noći napraviti građansko uređenje, za to trebamo dobiti saglasnost Dodika i Čovića
Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković kazao je da u Neumu nije postignut dogovor, ali da je ovo do sada bio najkonkretniji sastanak.
30.01.2022. u 15:50
get url
text

- Pod pritiskom aktuelne situacije u BiH, odlaska mladih i stanja u FBiH, lideri su svjesni da se moraju nešto dogovoriti. Mislim da će, nakon što im se ohlade glave za dva-tri dana biti spremni za svoj konačni stav. Mislim da dogovor nije nemoguć, ali nisam veliki optimista - kazao je Konaković

Istakao je kako su međunarodni predstavnici korektno vodili proces, te "da mu je drago što su došli u Neum i iznijeli svoje stavove"

- Jedan do međunarodnih aktera je rekao da je svaki dogovor bolan, ali budite svjesni kakva je bol ako se ništa ne dogovorite. HDZ se čvrsto drži svojih zahtjeva. Mi ih razumijemo, ali se mora tu pokazati kompromis da se relaksira taj prostor za građansko da se kandidat iz Sarajeva koji nije Bošnjak i Hrvat može kandidovati za člana Predsjedništava, tako i u RS. Svi su iskazali spremnost da se te stvari riješe. ali modelima očigledno nismo zadovoljni - kaže predsjednik NiP-a.

Naglašava kako su na tragu rješenja  da se da mogućnost svakom građaninu BiH da se kandiduje za člana Predsjedništva.

- Nemoguće je preko noći napraviti građansko uređenje. Za to trebamo dobiti saglasnost Dodika i Čovića. Potrebno je naći mjeru u etničkom i građanskom - rekao je.

Kazao je i to kako sumnja da može doći do blokade izbora jer imaju čvrste izjave svih međunarodnih predstavnika da izbori moraju biti održani.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.