open-navfaktor-logo
search
MVP BiH
Konaković - Reinertsen: Naglašen značaj dokazane reforme BiH na putu u EU i NATO
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković danas je sastao sa ambasadorom Kraljevine Norveške u BiH Olavom Reinertsenom, au fokusu razgovora bili su bilateralni odnosi BiH i Kraljevine Norveške, politička situacija u našoj zemlji, reformski procesi s naglaskom na euroatlantske integracije te sigurnosni izazovi u geostrategijskom kontekstu.
17.04.2023. u 13:57
get url
text

Konaković je izrazio zahvalnost na podršci Norveškim integracijskim procesima u BiH. Informirao je sugovornika o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i naglasio važnost ispunjavanja reformi i ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije koji bi značio napredak Bosne i Hercegovine na evropskom putu.

Ambasador Reinertsen je ponovio da Kraljevina Norveška poštuje teritorijalni integritet, suverenitet, multietničnost kao i euroatlantski put BiH.

S obzirom na to da je od početka ove godine Ambasada Norveške u Sarajevu preuzela ulogu ambasade za NATO-ov kontakt u BiH, ambasador je istakao značaj te pozicije, posebno u kontekstu sigurnosnih izazova uslijed rata u Ukrajini.

Osvrnuvši se na podršku i paket pomoći koji je NATO odobrio u cilju jačanja odbrambeno-sigurnosnih kapaciteta Bosne i Hercegovine, ambasador Reinertsen je istakao značaj dokaza reformi naše zemlje na putu u EU i NATO.

Sagovornici su se složili kako je važno intenzivirati aktivnosti na realizaciji svih projekata saradnje u Sjevernoatlantskom savezu.

Tokom susreta obostrano je iskazana spremnost za razmjenu posjeta na visokom nivou dužnosnika Bosne i Hercegovine i Kraljevine Norveške - saopćeno je iz MVP BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.