Kazao nam je ovo Jasmin Musić, zastupnik SDA u Skupštini Unsko-sanskog kantona i predsjednik Kantonalnog odbora SDA u USK, nakon konstituirajuće sjednice.

VEZANI TEKST - Fazlić o razgovoru sa Konakovićem: Samo smo sjeli, nije to nikakva koalicija; Evo šta kažu iz SDA USK

Ocijenio je da Skupština ovog kantona stoga neće u skorije vrijeme dobiti ni rukovodstvo ni izabrati delegate za Dom naroda Parlamenta FBiH.

- Još nema skupštinske većine i bojim se da je neće biti ubrzo. Čeka se ishod pregovora u Sarajevu. Moj je stav da u odnosu na probleme u Krajini nema vremena za iščekivanje pregovora "Trojki", "Osmorki", centrala u Sarajevu. Čeka se ishod razgovora i kombinacija na federalnom nivou vlasti. To će donekle razriješiti situaciju. A zasad stoje daljnji razgovori u USK – dodao je Musić.

U Skupštini USK SDA ima osam mandata, NES osam, SDP tri, Željko Komšić – Za građansku državu DF/GS tri, POMAK tri, NiP dva, te po jedan Laburistička stranka, Stranka za BiH - SPU i Naša stranka.

Unsko-sanski kanton će u Dom naroda Parlamenta FBiH dati tri delegata iz reda bošnjačkog naroda, tri iz reda srpskog, te po jednog iz reda Hrvata i ostalih.