open-navfaktor-logo
search
Nastavljena sjednica
Konstituirani klubovi naroda i Klub ostalih u Skupštini KS, Čičić i predsjednik kluba i ministar
U nastavku konstituirajuće sjednice Skupštine Kantona Sarajevo danas su konstituirani klubovi naroda - Bošnjaka koji ima 21 člana, Srba pet, Hrvata četiri i ostalih koji ima pet članova. 
21.11.2022. u 13:42
get url
text

Klub Bošnjaka u Skupštini KS ima 21 člana, za predsjednika je izabran Elvedin Okerić, a zamjenik je Adi Kalem. 

Klub Srba u Skupštini KS ima pet članova, a za predsjednika je izabran Igor Stojanović, a zamjenica je Miomirka Melak.  

U prošlom sazivu Klub je imao dva člana, te je u tom smislu Stojanović izrazio zadovoljstvo i kazao da Sarajevo ima imidž multietničkog grada, te je potrebno da svi budu ravnopravno zastupljeni, 'na nekom prijeratnom nivou što će doprinijeti boljem razumijevanju i napretku'. 

Klub Hrvata u Skupštini KS čine četiri člana, za predsjednika je izabran Davor Čičić, a zamjenica je Marijela Hašimbegović.  

Čičić obnaša i funkciju ministra finansija KS, dok se ne izabere nova vlada, a nakon izbora će odlučiti u kojem će smjeru djelovati.  

Kazao je da radi na nacrtu budžeta za 2023. godinu, ali da će čekati novu vladu koja bi usvojila budžet.

Prema njegovim riječima, dat će šansu novim ministrima da svoje programske ciljeve ugrade u nacrt budžeta. Najvjerovatnije je da će ići u privremeno finansiranje KS do izbora nove vlade. 

Klub iz reda ostalih broji pet članova, a za predsjednika je izabran Nihad Uk.

Uk je kazao da je formiranje Vlade KS neizvjesno, jer zavisi od dogovora na državnom i federalnom nivou, na kojima pojedine stranke koaliraju.

Okerić, Stojanović, Čičić i Uk su na konferenciji za medije kazali da će nastaviti raditi otvoreno, te polagati račune građanima. 

Istakli su da sve što nisu uspjeli tokom prethodnog mandata, realizirat će u narednom, a to je oblast sigurnosti, zdravstva, ekonomije, jačanje porodice, pronatalitetne politike, bolji odnos prema majkama porodiljama, porodicama sa troje i više djece. 

Nakon konstituiranja klubova naroda i ostalih, stranke će u određenom roku dostaviti liste kandidata za Dom naroda Parlamenta FBiH. 

Potom će kandidatske liste biti dostavljene CIK-u BIH na ovjeru, a kada CIK potvrdi bit će zakazana sjednica, odnosno, nastavak sjednice Skupštine KS na kojoj će biti izabrani delegati. 

Kako je najavljeno, sjednica bi trebala biti održana sljedeće sedmice, 29. ili 30. novembra.
 
Iz Kantona Sarajevo bira se 12 delegata, pet Srba, četiri Bošnjaka, dvoje iz reda ostalih i jedan Hrvat. 
 
Konstituiranje rukovodstva Skupštine KS može se očekivati nakon izbora delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH, do 15. decembra.

Skupštinu KS čini 35 zastupnika, po sedam zastupnika imaju SDA i Narod i pravda, SDP BiH ima šest, Naša stranka i Stranka za BiH po pet, Demokratska fronta/Građanski savez (DF/GS) ima četiri, a Za nove generacije ima jednog zastupnika. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.