Nakon što su vakcine konačno stigle u BiH, počela je uobičajena procedura. Kako smo uspjeli saznati, u utorak, 17. novembra, ocarinjeno je nešto više od 80.000 doza vakcine Vaxigrip Tetra. Zatim je uslijedila provjera uzorka u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH. Na naš upit iz ove institucije nam je dostavljen sljedeći odgovor.

VEZANI TEKST - Vakcine protiv gripe stigle u BiH, naredne sedmice distribucija zdravstvenim ustanovama

- Kontolni laboratorij ove agencije je završio kontrolu kvaliteta vakcine protiv gripa Vaxigrip Tetra, proizvođača Sanofi Pasteur i izdao pozitivan nalaz. To znači da se vakcina može dalje distribuirati kako bi se počelo sa vakcinacijom protiv sezonske gripe.

Uvoznik PHARMA MAAC d.o.o. iz Sarajeva je u prvoj polovini novembra podnio zahtjev za uvoz rizičnih lijekova za vakcinu protiv gripa Vaxigrip Tetra.

Nakon uvoza, 17. novembra je dostavljen zahtjev za posebnu kontrolu, što je uobičajena procedura za vakcine, u Kontrolni laboratorij ove agencije. U srijedu su dostavljeni i uzorci za potrebe kontrole i Agencija je ovaj zahtjev uzela u prioritetno rješavanje što smo i završili - saopćili su nam iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.