open-navfaktor-logo
search
Raspodjela sredstava
Koordinacija sindikata očekuje da Vlada KS-a pristane na osnovicu od 315 KM
Vlada se o tome nije izjasnila na današnjem sastanku, te ukoliko ne pristane na ove zahtjeve stupamo u štrajk upozorenja u svim srednjim školama u KS-u , poručio je Bešlić
19.09.2018. u 18:30
get url
text

Članovi Koordinacije sindikata koji primaju plaću iz budžeta Kantona Sarajevo koji djeluju u okviru Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) očekuju da se Vlada Kantona Sarajevo na sutrašnjoj sjednici očituje o njihovim zahtjevima, među kojima se traže i da se utvrdi osnovica za obračun plaća za septembar-decembar 2018. godine u iznosu od 315 KM.

To iziskuje, kako je potvrdio danas na pres-konferenciji predsjednik Koordinacije Faruk Bešlić, preraspodjelu sredstava u budžetu Kantona Sarajevo za oko pet miliona KM za bruto plaće.

Sindikalisti smatraju da se navedeni iznos za 10.800 radnika koji primaju plaće iz budžeta KS-a može osigurati unutrašnjom preraspodjelom između ministarstava, odustajanje od planiranih projekata koji se ne mogu realizovati u ovoj godini, i na drugi način, a sve u okviru utvrđenog budžeta za 2018.godinu.

-  Budući da ukupan ovogodišnji budžet ima rast od šest posto mislimo da je ostvarivo da se utvrdi osnovica od 315 KM – dodao je Bešlić.

Također, na današnjem sastanku s predstavnicima Vlade članovi Koordinacije istakli su da traže da se utvrdi osnovica za obračun plaća za narednu godinu i to za period januar-juni u iznosu od 320 KM i juli- decembar od 330 KM.

- Vlada se o tome nije izjasnila na današnjem sastanku, te ukoliko ne pristane na ove zahtjeve stupamo u štrajk upozorenja u svim srednjim školama u KS-u – poručio je Bešlić.

Predsjednica Koordinacije sindikata državnih službenika i namještenika u Kantonu Sarajevo Vesna Ljubijankić ukazala je da se zahtjevi ogledaju u tome da plaće budu transparentne i da se donese zakon o plaćama.

Druge specifične stvari, po njenim riječima, mogu se regulisati kolektivnim ugovorima.

Koordinaciju sindikata koji primaju plaću iz budžeta Kantona Sarajevo koji djeluju u okviru SSSBiH čine: Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH-Koordinacija Kantona Sarajevo, Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH, Kantonalni odbor Kantona Sarajevo i Sindikat policije Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.