open-navfaktor-logo
search
Poduzete mjere
Koronavirus u BiH: Učenici iz razreda zaraženog Banjalučanina 14 dana u izolaciji
U Banjoj Luci je danas održana sjednica Gradskog štaba za vanredne situacija, na kojoj je razmatrana aktuelna situacija u ovom gradu nakon pojave koronavirusa kod oca i sina iz Banje Luke.
05.03.2020. u 13:23
get url
text

Gradonačelnik Igor Radojičić je podvukao da je obavljena dezinfekcija škole “Branko Ćopić” u Banjoj Luci gdje je boravio oboljeli učenik osmog razreda, kao i druge lokacije gdje su boravili on i njegov otac, srednjovječni Banjalučanin koji je bio na radu u Italiji, gdje je i zaražen. Majka iz ove porodice je bila negativna na testiranju, ali će ono biti ponovljeno nakon par dana.

Takođe, danas je u Domu zdravlja Banja Luka obavljeno testiranje ukupno 35 osoba, 23 učenika i 12 nastavnika.

Branislav Zeljković, direktor Insituta za zaštitu zdravlja RS kazao je da će rezultati testiranih učenika i nastavnika, biti poznati ili kasno uveče ili sutra rano ujutro.

- Nadamo se da ćemo kasno večeras ili rano ujutro imati rezultate. Radi se sa najsavremenijom tehnologijom.  Ne očekujemo da budu pozitivni, ali smo postupili sa oprezom. Kada budemo znali rezultate , preduzećemo dalje mjere sa drugim krugom kontakata. Testirana djeca ostaju u izolaciji narednih 14 dana. Jako nam je bitna disciplina, saradnja i da građani budu svjesni da nema mjesta panici. Dva pacijeta ne predstavljaju epidejmiju. Oni su bez simptoma, klinička slika je blaga i jako dobro se osjećaju - kazao je Zeljković.

On je pojasnio da testiranje traje par sati, kao i da kontakt znači da je potrebno da je osoba sa zaraženim bila u bliskom kontaktu 15 minuta i da to ne znači da je samo u prolazu neko prošao kraj eventualno zaraženog.

Banjalučki gradonačelnik Radojičić je potvrdio da su prvi zaraženi u Banjoj Luci dobro, te da se od jutros sprovode mjere gradskih i republičkih vlasti.

-U OŠ “Branko Ćopić” je obustavljena nastava, a vraćeni su svi đaci iz ove škole i obavljena dezinfekcija škole i još nekih objekata gdje se sumnja da su boravili zaraženi. Obavlja se pregled svih đaka iz ovog razreda i nastavnika škole. Gradski štab je zaključio da nema razloga za uznemirenost ili paniku građana. Preduzimaju se sve mejre i bilo je za očekivati da se situacija iz regiona prelije i kod nas - kazao je Radojičić.

Naveo je da danas počinje pojačana kampanja informisanja građana, da su odštampani plakati i biće urađeni spotovi, te da primarno terba podizati mjere higijene.

-Pranje ruku, dezinfekcije, svako u svom domenu od domaćinstava preko ustanova i drugih lokacija. Kontrolni organi, inspeckija i komunalna policija će pojačano nadzirati higijensko stanje  na svim mjestima javnog okupljanja. Naložene su mjre dodatne higijene u javnom prevozu. Pošto su za sada svi oboljeli iz iste porodice, nema potrebe za druge vanredne mjere, otkazivanja događaja, nastave u Banjoj Luci i sl. - rekao je Radojičić.

Preporuka starijim osobama,  a na osnovu iskustava iz Kine i drugih zemalja, je da minimiziraju prisustvo na mjestima većeg okupljanja. Preporuka svim građanima je da se bez simptoma ne javljaju i ne zaglušuju ambulante.

-Nema potrebe da masovno krenu na testiranje ukoliko nemaju simptoma. Veći nalet na ambulante mogao bi da zagluši potrebu zaštite onima kojima treba, da neko pokupi virus gdje su došli oboljeli, a imamo i sezonu redovnog gripa koja je u toku - dodao je Radojičić.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.