Masnoća - sebum, je produkt lojnih žlijezda. Ona obavija dlaku čineći je vodootpornom. Na taj način kosa se štiti od vanjskih utjecaja i pucanja.

No, previše masnoće čini kosu neurednom i neuglednom.

Sa problemom pretjerano masne kose susreće se veliki broj pripadnica ljepšeg pola.

Sigurno vam je poznata rečenica - jučer sam oprala kosu, a danas je već spremna za ponovno pranje.

U nekim slučajevima za to je kriva genetika, ali vrlo često, prema riječima frizera, uzrok su pogrešne navike.

Perete je vrućom vodom

Teško bi bilo oprati kosu hladnom vodom, ali ako je često perete vrućom štetite tjemenu na način da ga isušujete, pa žlijezdama "šaljete signal" da luče još masnoće. Tokom toplih dana možemo izdržati mlaz hladne vode na tjemenu, ali u zimskim mjesecima, pokušajte koristiti mlaku vodu.

Perete je svakodnevno

Pohvalno je što pazite na higijenu, ali pranje kose svaki dan nije dobro rješenje jer tako isušujete tjeme, pa će se kosa više mastiti.

Pretjerujete sa regeneratorom

Regenerator koristite pažljivo i zapamtite da ga nije potrebno nanostiti i na tjeme. Malu količinu umasirajte na vrhove i isperite dobro mlakom vodom. Previše regeneratora kosu čini masnom.

Koristite previše preparata

Želite li postojanu frizuru, lak za kosu u tome će vam pomoći, baš kao i razni gelovi, te pjene. Svi navedeni proizvodi sadrže razne hemikalije koje će, ako ih koristite prečesto, kosu činiti masnom.

Ne perete redovno četku za češljanje

Tokom vremena četka i češalj se uprljaju. Ako koristite isti češalj dugo, a niste ga u međuvremenu oprali, jasno je da će prljavština s njega preći na kosu.

Stalno su vam ruke u kosi

Ako ovo radite, prestanite odmah. Ruke su prljave i često znojne, pa sve što se nalazi na njima prenosite na kosu, što ubrzava njeno prljanje i masni izgled.