Svecla je naveo da je nakon intenzivnog rada svih jedinica Kosovske policije lociran ubica Sokol Halili, koji se, uprkos pokušaju policijskih zvaničnika da pregovaraju o predaji, ubio.

Ministar je naveo i da će Policija Kosova, kao i Policijski inspektorat Kosova, nastaviti istragu kako bi se otkrile sve okolnosti ubistva trudnice i samoubistva počinioca.

U srijedu uvečer je ispred Ginekološke klinike u Prištini Sokol Halili ubio svoju bivšu trudnu ženu Hamidu, staru 35 godina, koja je bila pred porođajem. On je sa suprugom bio u procesu razvoda i zbog ranijeg nasilja nad njom imao je zabranu prilaska njenoj kući.

VEZANI TEKST - Stravičan zločin pred porodilištem u Prištini: Ubio bivšu suprugu u 41. sedmici trudnoće

Ovo je druga žena koja je ubijena na Kosovu u zadnjih sedam dana. U Prištini je 25. novembra muškarac sjekirom usmrtio svoju suprugu.

U Prištini je jučer zbog toga održan protest na kome se okupio veliki broj građana, uglavnom žena. Sa protesta, koji je organizovala nevladina organizacija Kolektiv za feminističko mišljenje i akciju, zatražene su ostavke zvaničnika.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani sazvala je za večeras sastanak Savjeta za demokratiju i ljudska prava, nakon posljednjih slučajeva nasilja nad ženama i njihovih ubistava. Na sastanak su pozvani lideri kosovskih državnih i pravosuidnih institucija, te predstavnici civilnog društva.