Siniša Kovačević, direktor košarkaške reprezentacije BiH, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) da će novi selektor bh. tima biti imenovan do kraja ove sedmice, a javnosti predstavljen početkom naredne. Dodao je da je okupljanje bh. košarkaša za nastavak nadmetanja u drugom krugu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kini zakazano za 25. novembar u Zenici.

Iako je rekao da on već sada zna ko će biti naredni selektor košarkaške reprezentacije BiH, Kovačević je istakao da će to biti potvrđeno tek kada dobije pismeno odobrenje od svih devet članova Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH. Ono što je mogao otkriti jeste da će selektor biti Denis Bajramović ili Vedran Bosnić, trenerska imena koja su se posljednjih dana u bh. javnosti i spominjala kao najozbiljniji kandidati.

- Mislim da znam ko je novi selektor, ali čekam da mi članovi Upravnog odbora to potvrde pismeno. A, kada oni potvrde obavijestit ćemo javnost. Jutros sam im poslao prijedlog i očekujem da ta procedura uskoro bude završena, možda već do kraja dana ili sutra. Bez njihove saglasnosti ne mogu reći ko je novi selektor, odnosno koga smo predložili. Taj čovjek je izabran od strane Komisije u kojoj su bili Tihomir Mustapić, predsjednik Stručne komisije, predsjednik saveza Mirza Teletović, potpredsjednik Dalibor Miloš i ja. Izabrali smo, po našem mišljenju. najboljeg kandidata - kazao je Kovačević za AA i dodao:

- U međuvremenu smo Upravni odbor obavještavali o svemu. Zašto smo za ili protiv nekih kandidata, kako su tekli razgovori... Na kraju smo došli do jednog imena. Nažalost sve se to oteglo iz nekih objektivnih i neobjekitvnih razloga koji su utjecali.

Kovačević kaže da će odmah po potvrđivanju imenovanja novog selektora biti objavljen i spisak reprezentativaca za duele s Bugarskom 30. novembra u Sofiji i Finskom 3. decembra u Zenici.

- Realno kasnimo u svemu, ali širi spisak već postoji. Ne planiramo zvati Jusufa Nurkića i Džanana Musu zbog njihovih obaveza u Sjedinjenim Američkim Državama. Ideja nas nekoliko koji smo uz reprezentaciju, u dogovoru sa selektorom, je da ova dva ciklusa kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo pošto nemamo teoretske šanse da se plasiramo, iskoristimo da pokušamo pored već afirmisanih mladih igrača priključimo još neke momke kako bi sakupili iskustvo. Onda je plan da organizujemo okupljanje preko ljeta i da od jeseni kada kreću kvalifikacije za Evropsko prvenstvo imamo grupu mladih igrača koji mogu da igraju ozbiljnu košarku. Njima bi dodali naturalizovanog košarkaša, na čemu aktivno radimo. Uz to pokušat ćemo i neke iskusnije nagovoriti da i dalje igraju - ističe Kovačević.

Direktor košarkaške reprezentacije tu prije svih misli na iskusne centre Andriju Stipanovića i Elmedina Kikanovića, koji su se nedavno zvanično oprostili od dresa sa državnim grbom.

- Iskreno, čuo sam se sa Stipom i Kikanom, koji su me obavijestili o svojoj odluci, prije nego što su to javno objavili. Neću da kažem da će preći preko svojih riječi, ali pokušat ćemo ih nagovoriti da to urade. Smatram da nisu u tim godinama da ne mogu odigrati još jedan ciklus kvalifikacija. Pokušt aću ih nagovoriti da plasmanom na naredno Evropsko prvenstvo završe svoju reprezentativnu karijeru. Ostavit ćemo ih malo da se malo ohlade, pa ih na proljeće pokušati nagovoriti da ponovo obuku dres. Mogu sigurno još dvije ili tri godine igrati na visokom nivou, a plasman na 'Eurobasket' bila bi kruna njihove karijere - optimista je Kovačević.

Bh. košarkaši uoči naredna dva kvalifikaciona duela okupiće se 25. novembra u Zenici, gdje će trenirati naredna tri dana i onda krenuti put Sofije. Nakon duela sa Bugarskom 30. novembra, slijedi povratak u Zenici i 3. decembra susret sa Finskom.

U kvalifikacionoj grupi “K“ nakon osam kola vodi Francuska sa 15 bodova, slijedi Češka sa istim učinkom, a onda Rusija sa 12. Ispod crte su Finska sa 12 bodova, Bugarska sa 11 i BiH sa 10.

Na Svjetsko prvenstvo, koje će se održati u Kini od 31. augusta do 15. septembra 2019. godine, plasiraće se po tri prvoplasirane reprezentacije iz svake od četiri grupe u drugom krugu evropskih kvalifikacija.

Duško Vujošević, koji je sjajno predvodio košarkašku reprezentaciju u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo još uvijek nije obavio transplantaciju bubrega koja je bila planirana u septembru ove godine. Upravo zbog lošeg zdravstvenog stanja Vujošević je i napustio klupu bh. tima, ali je Kovačević u redovnom kontaktu s njim.

- Nije još uvijek obavio transplantaciju bubrega. U septembru je nakon pretraga utvrđeno da ima sitne probleme na srcu. Prije par dana sam razgovara s njim i trebao bi krajem novembra da obavi transplantaciju. Meni je iskreno žao što se sve ovo desilo. Vujoševića izuzetno poštujem i respektujem. Iskreno mislim da je u jednom trenutku spasio reprezentaciju BiH, kada je većina igrača otkazala dolazak na pripreme. No, on je uspio s veoma oslabljenim sastavom da nas odvede do drugog kruga kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, a uz to su mladi igrači jako puno napredovali - rekao je Kovačević