Rafael Nadal nastavio je pohod na 12. titulu u Parizu. Neuništivi Španac do ovogidšnjeg finala stigao je sjajnom igrom i pobjedom protiv najvećeg rivala Rogera Federera. Kralj šljake slavio je sa 3:0 u setovima (6:3, 6:4, 6:2).

Nadal je sjajno otvorio klasik u polufinalu i nakon što je osvoj servis napravio je break za 2:0. Ipak, Federar se nije predavao i u petom gemu vratio je break i smanjio na 2:3. No, odmah je uslijedio odgovor, re-break za 2:4. Nadal je osvojio svoja naredna dva servis gema i prvi set je nakon 53 minute riješio u svoju korist sa 6:3.

Prva dva gema drugog seta osvojio je Federer, ali je Nadal ekspresno odgovorio i izjednačio je na 2:2. Nakon toga igralo se gem za gem, sve do devetog gema kada je Nadal kod rezultat 4:4 napravio break za 5:4, a potom je odservirao za 6:4. Drugi set trajao je 55 minuta.

Breaku smo svjedočili i na startu trećeg seta. Nakon što su teniseri osvojili svoje servis gemove, uslijedio je break kojeg je napravio Nadal. Španac je odservirao za 3:1, a novim breakom praktično je riješio pitanje prvog finaliste.

Federer je od Španca čak četiri puta gubio u finalu i sada drugi put u polufinalu šljake u Parizu (prvi put je poražen 2005. godine kada je počelo i jedno od najvećih rivalstava u svijetu tenisa).

A historija kaže da je Nadal svaki put kada bi ušao u finale Roland Garrosa na kraju podizao pehar. Ova informacija sigurno se neće svidjeti drugim polufinalistima - Dominicu Thiemu i Novaku Đokoviću...