open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Kratina: Kada će krenuti masovna imunizacija? Mandić: Nemamo veleprometnika
Današnje online obraćanje federalnog ministra Vjekoslava Mandića zastupnicima Zastupničkog doma Paralamenta FBiH izazvalo je burnu reakciju zastupnika. Oni su zamjerili Vladi FBiH što do sada nije nabavila vakcine i što su mnogi građani išli da se vakcinišu u Srbiju.
30.03.2021. u 13:58
get url
text

Mandić je kazao kako je epidemiološka situacija veoma ozbiljna. Kazao je da su restriktivne mjere uvedene od 11. mjeseca prošle godine dale rezultate.

Vakcinisali smo dobar dio zdravstvenih radnika 

- U okviru mjera koje su naložile da ne smije biti više od 30 osoba u zatvorenom i otvorenom prostoru nisu smjele raditi diksoteke, priređivati se zabave, gostovanje domaćih i pjevača iz susjedstva, a što se događalo. Potom smo mjere postrožili. Što se tiče vakcina, počeli smo na vrijeme, iz mehanizma COVAX, plaćene su prošle godine, na vrijeme pribilježili, odlučili nabaviti. Mi nemamo veleprometnika koji je zastupnik prizvođača i onda se javlja druga-treća ruka, što nije sigurno, garantirano. Vakcinisali smo dobar dio zdravstvenih radnika - kazao je Mandić.

Mia Blažević, predstavnica Zavoda za javno zdravstvo FBiH, govoreći o trenutnom stanju je kazala kako je incidenca smrtnosti 165 slučajeva na 100 hiljada stanovnika.

- U FBiH do 29. marta urađeno 535 hiljade PCR testova, 108.973 slučaja oboljelih, 3.609 umrlih. Bilježi se trend porasta oboljelih, što je zabrinjavajuće. Primjećujemo da najviše umiru muškarci iznad 60 godina života. Danas je krenula distribucija vakcina Pfizera. Do sada su se uglavnom vakcinisali zdravstveni radnici, bilo je vakcinacija i u stračkim domovima - rekla je Blažević.

Nakon toga je uslijedila rasprava.

- Nalazimo se u vrlo teškoj situaciji, građani od nas žele da čuju kada ćemo biti vakcinisani. Nismo vakcinisani i umiremo svi od straha. Kada će početi imunizacija? Veliki broj građana je išao u Srbiju da se vakciniše proteklog vikenda, moramo čuti od ministra koliko se građana tamo vakcinisalo. Koliko imamo u svjetlu vakcinisanja u Srbiji i u zdravstvenim ustanovama? Kada možemo očekivati opsežnu imunizaciju? Kome su se obratili predstavnici Vlade FBiH, šta su poduzeli, jesu li se obraćali u Rusiju, Kinu, ambasadorima - kazala je Kratina.

Ministre Mandiću, bili ste veoma vispreni kada ste trebali primiti vakcinu 

Govorio je i zastupnik Damir Mašić.

- Svi želimo da znamo šta je sa vakcinama, jesu li poručene, nisu... Nismo čuli ništa u vezi s ovom temom. Trebao nam se prvo obratiti premijer FBiH da se osvrne na zaključke Zastupničkog doma FBiH donesenih prije 10-ak dana, da vidimo šta su poduzeli. I ministar trgovine, s obzirom na mjere koje očekujemo od Vlade FBiH, a to je nekontrolisano divljanje cijena životnih namirnica. Dobro je da se ministar Vjekoslav Mandić konačno pojavio. Nije ga bilo proteklih godinu dana, što je ogromna zamjerka cjelokupne javnosti, ali je bio živahan, vispren kada je trebao primiti vakcinu - rekao je Mašić i dodao:

- Građani FBiH su pohrlili u Srbiju da prime vakcine koje im je osigurala Vlada Srbije što je samo po sebi apsurdno. Poslednji u Evropi ste se uključili u proces nabavke vakcina i po portalima moramo čitati da li ste razgovarali sa Pfizerom ili ne... Nemamo podatak koliko i kojih ljudi je vakcinisano, jesu li iskorištene sve, ne znamo. Mi nemamo nijednu vakcinu koju je Vlada svojim naporima nabavila.  Premijeru, šta je bilo s rokom koji ste spomenuli, tri dana, tri radna dana, sve je prošlo, šta je s vakcinama, gdje je zapelo - pitao je Mašić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.