open-navfaktor-logo
search
U SBiH neodlučni
Kratina: Koalicija u ZDK dogovorena, sutra potpisujemo sporazum
Potpisivanje sporazuma o koaliranju u ZDK zakazano je za sutra, kada će biti poznato koje će stranke činiti vlast u ovom kantonu
07.11.2018. u 14:21
get url
text

Više političkih stranaka u Zeničko-dobojskom kantonu sutra će, kako je najavljeno, potpisati sporazum o formiranju skupštinske većine.

Od ranije se govorilo da će ovaj blok činiti SDP sa šest zastupnika, Nezavisni blok sa pet, Demokratska fronta sa tri i Naša stranka sa jednim zastupnikom, što je ukupno 15 ruku u Skupštini.

- Pridružio nam se i SBB sa svoja tri zastupnika, a bilo je razgovora i sa A-SDA i Strankom za BiH. Očekujemo da sutra stranake potpišu dokument koji je temelj programske koalicije, jer na to su načelno pristali njihovi kantonalni predsjednici. Hoće li to uraditi svih sedam stranaka ili će neke eventualno kalkulisati nešto, to ćemo znati sutra. Međutim, svakako ćemo doći do broja koji predstavlja većinu u Skupštini ZDK - kazala je za Faktor Alma Kratina, predsjednica KO DF Zenica.

Početkom sedmice objavljeno je da je Stranka za BiH već dogovorila koaliciju u ZDK sa SDA i HDZ-om BiH. Međutim, Kratina kaže da su iz SBiH demantovali ove navode.

- SBiH je prvo imao razgovore sa nama i rekli su da će još razmisliti i konsultovati se u okviru stranke, a onda je iz SDA rečeno da su oni postigli dogovor sa tom strankom i HDZ-om. Vrlo brzo SBiH je demantovala te informacije i jučer su došli na razgovor sa strankama koje predstavljaju građanski blok i kazali da su zainteresirani da potpišu sporazum. Što se tiče A-SDA, i oni su trebali neke dodatne konsultacije sa Kantonalnim odborom, s tim da ništa sporno nisu vidjeli u predloženom dokumentu zajedničkih principa djelovanja – navodi Kratina.

Dodaje da će nakon potpisivanja sporazuma uslijediti pripreme za skupštinsku sjednicu jer je jučerašnjim potvrđivanjem rezultata Općih izbora počeo teći rok od 20 dana za održavanje konstituirajuće sjednice Skupštine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.