open-navfaktor-logo
search
Sud potvrdio optužnicu
Kriminal težak skoro tri miliona: Petero optuženih za muljanje s porezom, troje od njih službenici UIOBiH
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv pet osoba, od kojih su troje uposlenici i odgovorne osobe u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO)BiH. 
26.12.2022. u 13:37
get url
text

Kako je saopćeno iz Tužilaštva, oni se terete za više krivičnih djela povezanih sa poreznom utajom u Bosni i Hercegovini. 

Optužnica je podignuta protiv Željka Kukobata, rođenog 1962. godine u Glamoču, državljanina BiH i Srbije, Momirke Jamedžija, rođene 1960. godine u Foči, državljanke BiH i Srbije, Slobodanke Manojlović, rođene 1965. godine u Banjoj Luci, državljanke BiH, stručne saradnice u Grupi za reviziju i kontrolu RC Banja Luka UIO BiH, Lidije Lončar, rođene 1959. godine u Bužimu, državljanke BiH,  stručne saradnice u Grupi za reviziju i kontrolu RC Banja Luka UIO BiH, i Nedima Kulenovića, rođenog 1955. godine u Banjoj Luci, državljanina BiH, nekadašnjeg šefa Grupe za prinudnu naplatu RC Banja Luka UIO BiH.

- Optuženi se terete da su, u periodu od marta 2007. godine pa do 19.03.2013. godine, Željko Kukobat u svojstvu vlasnika i direktora pravnog lica "SIMA" d.o.o Aleksandrovac - Laktaši, organizirao grupu ljudi,  kojoj su pristupili Momirka Jamedžija, direktor i odgovorno lice u navedenom pravnom licu, te uposlenici UIO BiH i to: Slobodanka Manojlović i Lidija Lončar, stručne saradnice u Grupi za reviziju i kontrolu RC Banja Luka, te Nedim Kulenović, šef Grupe za prinudnu naplatu RC Banja Luka. Oni su zajedničkim djelovanjem počinili krivična djela propisana zakonom BiH - saopćeno je iz Tužilaštva. 

U optužnici se navodi da su, optuženi Željko Kukobat kao organizator, a Momirka Jamedžija kao pripadnik grupe, ne pružajući zahtjevane podatke, odnosno pružajući lažne podatke o stečenim oporezivim prihodima, izbjegli plaćanje poreza na dodatnu vrijednost (PDV).

Optuženi Slobodanka Manojlović, Lidija Lončar i Nedim Kulenović, terete se kao pripadnici grupe i službene i odgovorne osobe u institucijama BiH svojim radnjama, kršenjem zakona i propuštanjem dužnosti nadzora, nesavjesno postupili u vršenju svoje dužnosti, nisu obračunali porez za pomenuto pravno lice, u čemu se ogleda i njihovo koruptivno djelovanje.

- Ovim radnjama su pribavili protivpravnu korist za ovo pravno lice, odnosno njegovog vlasnika Željka Kukobata na temelju neplaćenog poreza u iznosu od 2.758.558 KM te time pričinili štetu za budžet BiH u navedenom iznosu.

Optuženi se terete da su počinili krivična djela: Kukobat Željko i Jamedžija Momirka krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. u vezi sa krivičnim djelom porezne utaje ili prevare iz člana 210. KZ-a BiH, a Manojlović Slobodanka, Lončar Lidija i Kulenović Nedim krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. u vezi sa krivičnim djelom nesavjestan rad u službi iz člana 224. istog Zakona - naveli su iz Tužilaštva.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, koji ju je i potvrdio.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.