Antonio Križanac, šef projekta na izgradnji autoceste na dionici Počitelj-Zvirovići LOT I kazao je kako su na sastanku predstavljena sva viđenja situacije i sve opcije.

- Obrazložili smo odobrenje izdano za obustavu saobraćaja i najave da će to trajati tri mjeseca. Moram pojasniti da se taj rok od tri mjeseca odnosi na sve tri faze, s tim da samo prva faza podrazumijeva dnevne, periodične obustave saobraćaja u periodu od 9 do 19 sati. Uz to, od 12 sati i 15 minuta do 13 sati i 15 minuta te od 15 do 17 sati saobraćaj bi nesmetano tekao – objasnio je Križanac.

Ističe kako je takva prva faza nužna zbog sigurnosti izvođenja radova na izgradnji pristupne ceste na M-17.

- Tu se radi o nekih 100 metara dužine gdje je pristupna cesta pozicionirana na način da se nalazi na litici iznad magistralne ceste visinske razlike od oko 70 metara, a horizontalne oko 20 metara i na tom dijelu nije moguće osigurati nesmetan i siguran prolaz vozila zbog velike opasnosti od pada kamenog materijala s pozicije izvođenja radova – dodao je on.

Dalje navodi kako je s mještanima, odnosno turističkim radnicima Počitelja dogovoreno da od srijede, 25. maja, počinje prva faza radova uz obustave, s tim da ta faza može trajati najkasnije do 12. juna.

- Nakon toga očekujemo da se radovi na toj kritičnoj dionici završe. Ukoliko se određeni dio radova i ne završi, više neće biti obustave saobraćaja na način kako je objavljeno. Iza toga će povremeno dolaziti do regulacije prometa uz naizmjenično propuštanje s jednog i drugog pravca uz semaforiziranu regulaciju, ali više neće biti potpune obustave onako kako je to predviđeno u prvoj fazi – rekao je Križanac.

Pojasnio je da će sve to vrijeme biti osigurani alternativni pravci za promet iz smjera Mostar – Čapljina.

- Imamo, naprimjer, alternativni pravac do Bijače preko Čituka, gdje ne postoji nikakvo ograničenje saobraćaja. Imamo i pravac Buna – Domanovići – Tasovčići koji je također apsolutno prohodan. Jedini problem pojavljuje se u mjestu Ševaš Njive gdje će biti ova obustava – naglasio je.

Na pitanje jesu li radovi morali početi na samom početku ljetne sezone kada je taj pravac izuzetno prometan, Križanac je odgovorio da postoje rokovi i dinamike radova, kao i optimalan i organizacijski termin za izvođača radova te je istaknuo kako su osigurani "dovoljno dobri alternativni pravci uz koje se radovi mogu provesti bez problema".

Amir Ahić, mještanin Ševaš Njiva kaže da je ovakav dogovor "manje bolan" u odnosu na prvi koji je bio ponuđen.

- Ovo će sigurno pogoditi turizam u Počitelju, ali manje nego što je to bilo najavljeno. Obećali su nam danas uputiti pismene garancije da će se sve provesti kako je dogovoreno – poručio je Ahić.