open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Krizni štab Ministarstva zdravstva uprkos povećanom broju zaraženih: Ne treba uvoditi restriktivne mjere
Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo smatra da ne treba uvoditi restriktivne mjere uprkos činjenici da je posljednjih desetak dana zabilježen porast zaraženih koronavirusom.
23.06.2020. u 12:31
get url
text

- Nema mjesta panici, ali naši građani moraju biti oprezni. Posljednji slučaj prije ovog povećanja zaraženih imali smo 14. maja. Početkom juna došlo je do povećanog broja zaraženih što je bilo i za očekivati s obzirom na ukidanje mjera. U posljednjih deset dana imali smo 94 novozaražena. Također, imamo ukupno 116 zaraženih, a 111 izliječenih. Veći broj zaraženih od izliječenih poruka je svima da se pridržavaju mjera, nošenja maski u zatvorenom prostoru, poštovanje socijalne distance, izbjegavanja bliskih kontakata… Jednostavno, moramo se prilagoditi novom stilu života – kazala je prof. dr. Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, i dodala da je virus izgubio na snazi.

Pilav je istaknula da je na KCUS-u smješteno 18 pacijenata, ali da niko nema težu kliničku sliku. Inače, Krizni štab Kantonalnog ministarstva zdravlja na telefonskoj sjednici prije nekoliko dana privremeno je donio odluku o zabrani posjete socijalnim zdravstvenim ustanovanama, nakon što je potvrđeno da je jedna uposlenica Gerontološkog centra u Sarajevu bila pozitivna. Pilav navodi da su testiranja u centrima u toku i da situaciju drže po kontrolom. 

Također, Pilav je dodala da je pod kontrolom i situacija u kojoj je su neki od sugrađana, koji obnašaju  javne  funkcije u Skupštini Kantona, bili pozitivni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.