open-navfaktor-logo
search
Stanje u KS
Krizni štab o mjerama pred nadolazeće praznike, trećoj dozi vakcine, izjavama nestručnih osoba o vakcinaciji
Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo razmatrao je na današnjoj sjednici epidemiološku situaciju u kantonu, te zaključio da će se ona pomno pratiti na 14-dnevnoj osnovi ili po potrebi i češće, te da će se u skladu s tim donositi dodatne mjere ili preporuke.
22.11.2021. u 16:47
get url
text

Pozivaju se građani svih dobnih grupa u Kantonu Sarajevo, kojima je prošlo više od šest mjeseci od druge doze, na vakcinaciju trećom – Booster dozom.

Grad Sarajevo i ZOI'84 obratili su se ovom štabu povodom organizacije događaja centralnog dočeka Nove 2022. godine na otvorenom u Sarajevu, i Ski sezone 2021/2022. godine na Bjelašnici i Igmanu, a koji će se organizirati u skladu sa smjernicama Kriznog štaba.

Krizni štab će izdati smjernice za održavanje ovih događaja nakon sastanka Ministarstva zdrasvtva KS sa predstavnicima Grada Sarajeva, Turističke zajednice KS, JU Dom zdravlja KS, JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS, KJP ''ZOI 84'' , firme "MEDIT" d.o.o. Sarajevo, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i Ministarstva unutrašnjih poslova KS.

Naložen je i pojačan inspekcijski nadzor KUIP-a i organa policije MUP-a KS 26. novembra (Black Friday), u svim tržnim centrima i mjestima masovnog okupljanja u KS.

Radni tim Kriznog štaba MZ za izradu terapijskog protokola će dostaviti javnim zdravstvenim ustanovama putem resornog Ministarstva zdravstva KS, revidirani dio dokumenta "Protokol o novim lijekovima, indikacijama i farmakološkom učinku", a prema najnovijim preporukama i vodičima.

- Krizni štab Ministarstva zdravstva oštro osuđuje svaki vid medijskih nastupa nestručnih osoba kojim se daje prostor za antivakcersku kampanju, čime se direktno ugrožava zdravlje stanovnika prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, što podliježe krivičnoj odgovornosti, te će biti upućeno Stručnom savjetodavnom tijelu Federacije BiH i Etičkom komitetu Ministarstva zdravstva KS na očitovanje - navedeno je na ovom Ministarstvo zdravstva će poduzeti sve mjere da se sankcionišu takvi istupi.

Ovim putem Krizni štab Ministarstva zdravstva poziva sve medije na pomoć i saradnju u propagiranju naučno utemeljenih informacija u cilju zaštite zdravlja stanovništva.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini.

Na kraju iz ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.