- Neophodno je da na vrijeme sebi osigurate, pripremite i uz sebe imate masku, te obavezno i svoju hemijsku olovku, da bi ste izbjegli kontakt i svaki mogući kanal za eventualno prenošenje virusa. Prije kontakta s poštarom, obavezno operite ruke, ali ih obavezno operite i nakon kontakta s poštarom. Još jednom naglašavamo da je upravo populacija i dob osoba koje primaju penziju najrizičnija, uz hronične bolesnike, da zaraza virusom za koji još ne postoji vakcina i lijek, donese teške, nerijetko i fatalne posljedice - saopćio je Krizni štab ZDK.

Ukoliko budete u prilici da sami idete po penziju u banke ili pošte, neophodno je da držite fizičku udaljenost između vas i drugih osoba, kako u naseljenom mjestu, tako i ispred i u banci, pošti ili drugom servisu, te se također pridržavate uputa o vlastitoj olovci, te nakon povratka kući, obavezno operete ruke.

kako navode iz Kriznog štaba, nadležni iz poštanskih servisa već su obavješteni o mjerama koje su oni dužni primjeniti, ali dodatni oprez je preporučljiv iz razumljivih razloga. I pored toga, najbolje je da nakon kontakta i primanja novca, izvršite pranje ruku, a kovertu bacite. 

-Naime, bitno je da znate da vaš poštar u ovim danima dolazi u kontakt ne samo sa vama i vašim susjedima, nego i sa značajnim brojem od nekoliko hiljada osoba koje su u izolaciji ili samoizolaciji zbog boravka u rizičnim područjima, inostranstvu ili žarištima virusa. Koliko god se pridržavali mjera zaštite i samozaštite, postoji mogućnost da dođu u kontakt s virusom, prenose ga dalje, pa je zato neophodno i poželjno da i svako od vas primjeni maksimalne mjere zaštite, navodi se u saopćenju.

Krizni štab i INZ vas pozivaju da zaštitite sebe, ali i druge, primjenjujući maksimalne mjere zaštite i da izbjegavate bilo kakve bliske kontakte.

Veoma bitno je naglasiti da značajna većina nosilaca virusa ne pokazuje nikakve znakove - simptome, te da kontakt sa takvim osobama u uvjerenju da je vaše okruženje zdravo i nezaraženo vama može uveliko zakomplikovati i otežati život i zdravlje.

Želimo vam da ovaj i svaki naredni krug raspodjele penzija, ali i susreti sa osobama koje imaju značajan krug kontakata prođu u poštovanju mjera samozaštite i zaštite, te bez ikakvih zdravstvenih posljedica po vas.