open-navfaktor-logo
search
Oporavilo se 12 ljudi
Krizni štab ZDK zadovoljan stanjem, trenutno 60 oboljelih od COVID-19
Krizni štab za praćenje koronavirusa ZDK zadovoljan je trenutnim stanjem na području ovog kantona, a kantonalni ministar zdravstva Adnan Jupić rekao je kako trenutno na području kantona ima 60 aktivnih slučajeva.
17.04.2020. u 14:58
get url
text

Jupić je rekao je kako se 12 osoba u ovom kantonu oporavilo od koronavirusa.

- Situacija u ZDK je stabilna. Imamo 72 osobe koje su oboljele dosad, a u međuvremenu imamo 12 osoba oporavljenih. Imamo oko 60 aktivnih slučajeva u ZDK. Nemamo smrtnih slučajeva, što je dobro. Imali smo na početku oko 6.000 ljudi pod nadzorom, a svojim djelovanjem smo usporili rast oboljelih. Nama je problem odluka Federalnog štaba Civilne zaštite o formiranju karantina na području ZDK, koje je stručno i pravno upitna i poduzeli smo sve korake da se ova mjera ukine, jer imamo dobar sistem koji funkcioniše. Ovo nam nije trebalo, i u sljedećih par dana, ako se nešto ne riješi, s obzirom na teške uslove formiranja karantina, nemamo velike kapacitete i brzo ćemo ih popuniti - rekao je Jupić i dodao da su uputili zahtjeve da se ova odluka ukine, ali da do sada nemaju odgovor sa viših nivoa.

Jupić tvrdi kako je situacija u kantonu pod kontrolom, uprkos naglom povećanju oboljelih u Maglaju.

- Informacije uzimamo sa lica mjesta, prije dva dana smo bili u posjeti Domu zdravlja Žepče i Maglaj. Tamo se dešava da dugo nismo imali nijedan slučaj, pa se sad pojavio nešto veći broj slučajeva, ali se stvari drže pod kontrolom. Nadam se da će i ovaj problem u Maglaju biti savladan, kao što je to bio u Zavidovićima i Zenici. Sasvim je za očekivati da će se slučajevi pojavljivati u drugim općinama i naš osnovni zadatak je da usporimo širenje infekcije. Svi očekujemo da će broj rasti, a da nismo to očekivali, ne bismo ulagali sredstva - rekao je Jupić te pozvao građane ZDK da se strpe još nekoliko dana.

Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac rekao je kako se očekuje da KB u Zenici počne raditi testiranja na koronavirus.

- Situacija je stabilna, imamo porast pacijenata. Devetnaest pacijenata je smješteno u KBZ, od toga jedan na respiratoru, a u toku su i aktivnosti po nalogu Kantonalnog štaba Civilne zaštite, preuzeli smo prostor Zavoda za medicinu rada za proširenje depadansa i potpisali ugovor o preuzimanju jednog respiratora iz privatne zdravstvene ustanove, a obezbijedili smo i dovoljan broj kadra. Sljedeće sedmice treba da se radi edukacija za PCR dijagnostiku, te završna opremanja intenzivne njege. Imamo tri zaposlenika pozitivna, oni su smješteni, i 28 zaposlenika koji su iz različitih osnova u izolaciji preventivno. Uputili smo dokumentaciju za akreditovanje laboratorije i čim prije bude moguće, radit ćemo testiranja u našoj ustanovi - rekao je Skomorac.

Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektivne bolesti u KBZ, rekao je kako je potrebno da se izmijeni odluka o obaveznom karantinu za ljude koji dolaze u BiH.

- Ova bolest ne spada u karantinske bolesti i mislim da ni zakonski nije utemeljeno i u karantin se mogu stavljati samo oboljeli od takvih bolesti. Mislimo da je ova odluka upitna i da su drugi načini bolji, poput testiranja i samoizolacije. Ako u samoizolaciju možemo stavljati i neke koji su pozitivni, ne znam zašto ne bismo mogli i one koji imaju malu šansu da obole. Mi odluku moramo slušati, dobili smo podršku još pet kantona, ali ta odluka još uvijek nije promijenjena. Mi pružamo punu uslugu svim oboljelim i spremno ih dočekamo, svi pacijenti budu obrađeni i liječeni po pravilima struke. Zadovoljni smo rezultatima - rekao je Drljević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.