open-navfaktor-logo
search
Potpredsjednik AK Parti
Kurtulmus: Da Turska nije intervenisala, u Idlibu bi se dogodila druga Srebrenica
Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) u petak je u organizaciji najveće turske medijske nevladine organizacije Udruženje "Izdavača Anadolija" održana "Radionica za medije" uz učešće brojnih predstavnika televizija i novina iz Turske
06.03.2020. u 20:53
get url
text

Program su otvorili zamjenik predsjednika Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Numan Kurtulmus i ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc.

Kurtulmus je tom prilikom istakao kako se svaki put prilikom posjete Bosni i Hercegovini osjeća kao u svojoj kući, podsjetivši da dvije zemlje imaju veoma bliske historijske, kulturne i političke veze.

- Dobri odnosi između naroda su osnova za svaki prosperitet i razvoj. Naravno postoje i oni kojima možda smeta što gradimo mostove sa Balkanom i sa Bosnom i Hercegovinom i koji ih žele porušiti, ali mi ćemo uvijek biti protiv takvih nastojanja. Jedna od takvih organizacija je i FETO koje čekaju da nanesu štetu svima, u ovom slučaju i jedinima i drugima. Jedini način da se to prevaziđe je istinsko bratstvo i jačanje naših bratskih i poslovnih odnosa - rekao je Kurtulmus.

{$galerijaFotografija}

Podsjetio je kako je tolerancija i vrijednosti koje su Osmanlije afirmisale bili poznati svima na ovim prostorima, dodajući kako to zaista može biti lekcija svima na koji način više različitih nacija i religija mogu živjeti na jednom prostoru bez problema i u dobrim odnosima.

- Danas svijet prolazi kroz dosta težak period, pojačali su se međunacionalni sukobi, a terorističke prijetnje su prisutne u svim dijelovima svijeta. Mislim da su stabilnost i prosperitet jedini protuotrov ovim tendencijama. U mi snosimo posljedice ovih dešavanja, a jedna od njih je i pojava masovnih migracija, od čega najviše trpi Turska. Cijeli svijet se može ugledati na Tursku kako se nosi sa ovom situacijom oko migranata - rekao je Kurtulmus.

Dodao je da njegova zemlja taj teret i obaveze prema migrantima želi podijeliti sa ostatkom svijeta jer je problem migracija problem svih zemalja.

- To nije samo pitanje Turske, nije samo jedna država osuđena na ovo pitanje. Evropa, i uopće Zapad, trebaju da učestvuju u rješavanju ove krize. Mi u Turskoj smo ugostili četiri miliona izbjeglica, a neke evropske zemlje se uznemire pred nekoliko hiljada izbjeglica. U Grčkoj vidimo kako se zadnjih dana odnose prema izbjeglicama. Moramo uputiti stoga apel da se prestanu vršiti zločini protiv čovječnosti i da se prestane sa nehumanim postupcima prema migrantima. Postupci u Grčkoj posljednjih dana govore o nepoštivanju međunarodnog prava - kazao je Kurtulmus.

Naglasio je također kako je njegova zemlja uvijek transparentno i jasno govorila o pitanju Sirije.

- Turska je poduzela akciju u Idlibu i odgovorila na napad režimskih snaga. Turska želi da se što prije riješi pitanje Sirije. Drago nam je da je postignuto primirje u Moskvi i nadamo se da će se poštovati. Ovaj sukob se može riješiti jedino pregovorima i mirovnim sporazumom, a ne oružjem. Mi samo želimo da sačuvamo mir i da ljudima donesemo mir bez ikakvih teritorijalnih aspiracija - kazao je Kurtulmus.

Napomenuo je da bi se u Idlibu desila druga Srebrenica da se nije reagovalo na vrijeme.

- Da Turska nije provela operaciju tamo i da se ovaj napad režima nije zaustavio, desilo bi se ono što se desilo u Sarajevu i Srebrenici, civile bi ubijali tenkovima, topovima, avionima. Ali, Turska je odlučila da zaštiti četiri miliona civila koji su na tom prostoru. To je naša bratska i ljudska dužnost. Naš problem nije ko će upravljati Sirijom. Naša briga i naša želja je da obezbijedimo da nad ljudima na teritoriju Idliba i okoline ne bude izvršen zločin. Naše nastojanje je da napravimo prvi korak za uspostavu demokratske Sirije. Tamo trebaju da se održe demokratski izbori, i nadamo se da će se to što prije desiti - rekao je Kurtulmus.

Predsjednik Udruženja "Izdavača Anadolija" Sinan Burhan u obraćanju je kazao da ovo udruženje organizuje različite aktivnosti u mnogim zemljama, uključujući i BiH, podsjetivši na bliske odnose Turske i BiH u svim oblastima.

Ambasador Koc je istakao da mediji imaju veoma važnu ulogu u promociji pozitivnih vrijednosti kao što su mir i politička stabilnost.

- Mi kao predstavnici Republike Turske provodimo brojne aktivnosti kako bi dali doprinos miru i stabilnosti na ovim prostorima. U posljednje vrijeme se govori o tome kako radna snaga odlazi odavde u druge zemlje. Zato dodatnim investicijama ovdje želimo dati doprinos rastu zaposlenosti, što je značajan investicija za budućnost ove zemlje. Naši projekti u BiH se provode u svim gradovima u zemlji, od Višegrada, Foče, pa do mnogih drugih gradova - rekao je Koc.

Kurtulmus je u pratnji ambasadora Koca ranije u petak posjetio i mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića, položio cvijeće i pomolio se.

Kurtulmus: Da Turska nije intervenisala, u Idlibu bi se dogodila druga Srebrenica
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.