open-navfaktor-logo
search
Sastanak u SDA
Kurtulmus o sporazumu Turske i SAD-a: Na papiru izgleda veoma lijepo, nadamo se i na terenu
I Amerikancima i drugim zemljama mi kažemo sljedeće: Ako smo prijatelji i saveznici, ne pružajte podršku onima koji su nepijatelji Turske i našeg naroda, prvenstveno podršku u oružju, rekao je
18.10.2019. u 15:41
get url
text

Zamjenik predsjednika turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Numan Kurtulmus je, govoreći o sinoć postignutom sporazumu između njegove zemlje i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o privremenoj obustavi operacije "Izvor mira" zu sjeveru Sirije, poručio je kako taj sporazum veoma lijepo izgleda na papiru, te kako se nada da će takav biti i na terenu, javlja Anadolu Agency (AA).

Kurtulmus, koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, sastao se danas u Sarajevu s liderom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem. Nakon sastanka u centrali SDA Kurtulmus je kazao novinarima kako je ovo bila posjeta u okviru koje je čestitao i poželio sreću Izetbegoviću povodom njegovog reizbora na poziciji predsjednika stranke na nedavnom kongresu održanom u Sarajevu.

Kurtulmus je kazao kako je na sastanku bilo govora i o bilateralnim odnosima između dvije zemlje.

-Nadamo se da će Stranka demokratske akcije i Izetbegović dati vrijedan doprinos daljnjem razvoju Bosne i Hercegovine - poručio je Kurtulmus.

Dotakao se i sinoćnjeg sastanka delegacija Turske i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na kojem je postignut dogovor o obustavi operacije "Izvor mira" na 120 sati, Kurtulmus je kazao kako dešavanja na sjeveru Sirije već duži period djeluju uznemirujuće po Tursku. Kako je rekao, Turska se nastoji stjerati u čošak posredstvom terorističkih organizacija kojima se u ruke daje oružje i pruža logistička podrška. 

Dodao je kako ISIS i PKK/PYD napadaju Tursku pred očima cijelog svijeta, te kako je od početka operacije "Izvor mira", na teritoriju Turske bačeno blizu hiljadu projektila, poginule su na desetine civila.

Podvukao je kako je Turska dovoljno bila strpljiva ali i to da svako strpljenje ima svoju granicu.

-Ne pretendiramo ni prema čijoj teritoriji, niti prema jednoj kapi nečije nafte. Želimo da sjever Sirije bude očišćen od svih terorističkih organizacija. Želimo onemogućiti formiranje terorističkog koridora, naš cilj je da na tom području bude koridor mira. Nakon što terorističke ogranizacije budu uklonjenje, stanovništvo s tih područja će se moći vratiti svojim domovima. Radimo na tome da se u ove dijelove Sirije vrati oko dva miliona izbjeglica - rekao je Kurtulmus. 

Istakao je kako Turska radi za dobrobit i jedinstvo cijele regije i ne pravi razliku i diskriminaciju među narodima u regionu. Govoreći o sinoć postignutom sporazumu između njegove zemlje i SAD-a, Kurtulmus je poručio da je to svakako od ranije cilj koji je postavila Turska. 

-Vidjet ćemo šta će uslijediti. Sporazum na papiru izgleda vrlo lijepo. Iskreno se nadamo da će tako biti i na terenu, da će se SAD prisjetiti i onih obećanja koja nam je ranije dao, odnosno da će ispuniti svoju odgovornost kada je riječ o uklanjanju terorističkih elemenata iz regije - rekao je Kurtulmus, te nastavio:

"I Amerikancima i drugim zemljama mi kažemo sljedeće: Ako smo prijatelji i saveznici, ne pružajte podršku onima koji su nepijatelji Turske i našeg naroda, prvenstveno podršku u oružju. Kada povučete svoju podršku, niti jedna teroristička organizacija nigdje u svijetu ne može izdržati više od sedam dana. Na papiru vrlo značajan sporazum, Turska je uspjela nametnuti svoje zahtjeve."

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.