open-navfaktor-logo
search
Predsjednik VSTV-a
Lagumdžija najavio: Bit će još američkih sankcija protiv osoba iz pravosuđa BiH
Halil Lagumdžija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine rekao je danas da su mu predstavnici iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH "nagovijestili da će biti sankcija protiv još nekih nosilaca pravosudnih funkcija u BiH".
13.04.2022. u 17:51
get url
text

Na sjednici VSTV-a, krovne pravosudne institucije koja imenuje sudije i tužioce na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, osim Ustavnog suda, Lagumdžija je ispričao kako su ga "prije nekoliko mjeseci posjetili predstavnici Ambasade SAD-a".

VEZANI TEKST - Evo zašto su Amerikanci sankcionisali Asima Sarajlića i Gordanu Tadić

- Zamolio sam ih da, ako se to desi, da pravosudnim organima trebaju pružiti što više informacija da bi se pokrenuli postupci protiv tih osoba. Moj stav je da je glavni zadatak na Uredu disciplinskog tužioca VSTV-a i Tužilaštvu BiH - rekao je Lagumdžija.

Lagumdžija je dodao da su mu tada predstavnici Ambasade SAD-a kazali da se "radi o množini".

VSTV-a BiH je u saopćenju nakon sjednice pozvalo Ambasadu SAD-a u BiH, povodom izrečenog seta mjera tužiteljici Tužilaštva BiH Gordani Tadić, da sva dodatna saznanja i informacije koje su bile povod donošenja mjera razmjene s ovlaštenim institucijama za procesuiranje.

- Imajući u vidu da je SAD međunarodni partner, koji u BiH daje značajan doprinos u jačanju vladavine prava, pozivamo Ambasadu SAD-a u BiH da sva dodatna saznanja i informacije koje su bile povod donošenja mjera razmjene sa ovlaštenim institucijama za procesuiranje i utvrđivanje eventualne odgovornosti za devijantna ponašanja nosioca pravosudne funkcije, a to su Ured disciplinskog tužioca i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine - saopćili su, između ostalog iz VSTV-a.

VEZANI TEKST - Gordana Tadić "razočarana": Mene stavili na "crnu listu"? Ni od kog nisam žute banke uzela

Američki ured za kontrolu strane imovine (OFAC) stavio je u ponedjeljak, 11. aprila na "crnu listu" Gordanu Tadić, bivšu glavnu tužiteljicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH), te Asima Sarajlića, člana Stranke demokratske akcije (SDA) i delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

OFAC u saopćenju navodi i da je "Tadić navodno iskoristila svoju poziciju glavne tužiteljice za promicanje vlastitih ličnih i porodičnih interesa, te da je navodno naplatila stambenu naknadu putem fiktivnog ugovora".

- Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH službeno ju je smijenilo 2021. nakon što nije dodijelila predmete tužiocima putem automatiziranog distribucijskog sistema predmeta osmišljenog da spriječi donošenje odluka o dodjeli tužilaca na temelju ličnih ili političkih razloga - navodi se u američkom obrazloženju sankcija, objavio je RSE

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.