open-navfaktor-logo
search
Krivični zakon
Lakši osuđenici u RS-u radit će besplatno komunalne poslove, te u rudnicima, šumama, banjama...
I dalje će moći da rade svoj posao u firmama u kojima su radili, a poslije radnog vremena ili vikenda bi radili kako bi nadoknadili i vrijeme na koje su osuđeni
07.10.2019. u 12:58
get url
text

Ministarstvo pravde RS-a uskoro će raspisati javni poziv za pravne subjekte, uglavnom javna preduzeća, u kojima će ubuduće osuđenici iz RS-a ići na "rad u javnom interesu". U pitanju su "lakši" osuđenici, koji su zbog manjih djela osuđeni na kaznu do godinu zatvora, poput ugrožavanja saobraćaja i slično.

Pomoćnik ministra pravde RS-a Pero Dunjić rekao je danas da je rad u javnom interesu vrsta alternativne mjere i predstavlja jednu od krivičnih sankcija koje se mogu izreći učiniocu krivičnog djela. Rad zatvorenika u javnom interesu je besplatan.

Definisano je da nadležni sud može izrečenu kaznu zatvora u trajanju do jedne godine, na zahtjev osuđenog, zamijeniti radom u javnom interesu.

- To je rad koji ne može biti kraći od 60 niti duži od 360 sati, a rok izvršenja je od jednog do šest mjeseci – rekao je Dunjić.

Pojasnio je da nakon što sud donese odluku o zamjeni zatvorske kazne radom u javnom interesu, ministar pravde donosi rješenje kojim se zatvorenik upućuje na rad kod određenog pravnog subjekta.

- Prije određivanja pravnog subjekta, objavit će se javni poziv za prijavu. Sa izabranim subjektom se zaključuje ugovor – dodao je Dunjić.

On je kazao da je ovakva alternativna mjera usmjerena da osuđenici ne bi morali da izgube svoj primarni posao. Tako bi na rad u javnom interesu išli ili poslije svog radnog vremena ili tokom vikenda.

Inspektor za nadzor nad radom kazneno-popravnih ustanova RS-a Nenad Mirkonja je precizirao da će se sve vrijeme vršiti nadzor nad sprovođenjem izrečene mjere, broj radnih sati, te kvalitet posla.

-Sve vrijeme postojat će uvid u odnos zatvorenika prema poslu i njegovo ponašanje. U svakom momentu će i sud imati podatak kakav je odnos osuđenog prema izvršenju mjere i postojat će mogućnost da se ona ponovo preinači u zatvorsku kaznu ukoliko osuđenik ne ispunjava svoje obaveze – kazao je Mirkonja.

Preduzeća u kojima će zatvorenici moći da idu na rad za opće dobro su javna preduzeća, javne ustanove, u okviru djelatnosti ekologije, komunalnih poslova, rudarstva, energetike, upravljanja otpadom, dobrima od općeg interesa poput šuma, banja i slično.

Dunjić je danas istakao i da je popunjenost kapaciteta u zatvorima u RS-u oko 66 posto za muške zatvorenika, 77 posto na odjeljenju žena, a kod pritvorenih lic, je popunjenost kapaciteta 43 posto.

- Mi nemamo problema sa prenatrpanošću naših šest zatvora. U KPZ Foča imamo i pritvorena lica na posebnom režimu koje je popunjeno 70 posto -  dodao je Dunjić.

Rekao je da je stanje sigurnosti u svim zatvorima na zadovoljavajućem nivou, i pored toga što ima veliki broj visoko-rizičnih lica.

On je precizirao da se u zatvorima u RS-u nalaze 162 osobe koje je osudio Sud BiH i šestoro osuđenika kojima je kazna izrečena u sudu u Brčkom.

- Nikada se nije desilo da neko plati za pomilovanje ili uvjetni otpust. Samo njegovo ponašanje za vrijeme izdržavanja kazne može to odrediti – kazao je Dunjić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.