Predsjednik RS-a Milorad Dodik odlikovao je danas u Banjoj Luci ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova Ordenom Republike Srpske na ogrlici.

Pitanje je da li ruski ministar Lavrov zna da su dobitnici ovog ordena također i ratni zločinci poput Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Momčila Krajišnika, Biljane Plavšić … Ukoliko je ipak bio svjestan ove činjenice, pitanje je zašto je Lavrov sebi dozvolio da bude povezan sa ratnim zločincima osuđenim za najteža djela, od zločina protiv čovječnosti do genocida, pišu Vijesti.ba.
 
Ovu informaciju, dakako, morao je znati ruski ambasador u BiH Petar Ivancov.
 
Dodik je, kako je navedeno, odlikovao Lavrova za rad i izvanredne zasluge na razvijanju i jačanju svijesti srpskog naroda u borbi za slobodu i nezavisnost, kao i za izuzetno značajan doprinos učvršćivanju političkih i prijateljskih odnosa RS-a i Rusije.
 
Svečanom uručenju odlikovanja u Administrativnom centru prisustvovali su predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijerka Željka Cvijanović i ministri u Vladi, ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov i članovi delegacije Ruske Federacije, ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, konzul Srbije u Banjoj Luci Vladimir Nikolić i režiser Emir Kusturica.