open-navfaktor-logo
search
Opasna propaganda
Laži Dodikovog šefa Predstavništva RS-a u Beogradu: Do Dejtona nije bilo nikakve države BiH
Šef Predstavništva bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska u Beogradu Mlađen Cicović na tribini "Republika Srpska – vraćanje otetih ustavnih nadležnosti" koja se održava u glavnog gradu Srbije rekao je da je "BiH državna zajednica nastala u Dejtonu".
07.12.2021. u 14:30
get url
text

- Do potpisivanja Dejtonskog sporazuma nije bilo nikakve države BiH u sadašnjim okvirima, da ona nema ustavnopravni kontinuitet jer je Ustav BiH dio međunarodnog pravnog dokumenta, a ne proizvod političkog i institucionalnog dogovaranja - kazao je Cicović.

Falsifikovanje historije, bolje rečeno laž, tako je svojstvena srpskoj akademskoj javnosti, kako u RS-u tako i u Srbiji. Stoga, treba ih podsjetiti na činjenice. Republika Bosna i Hercegovina je nakon proglašenja nezavisnosti primljena u Ujedinjene nacije 22. maja godine.  

U članu 1. Ustava BiH navodi se sljedeće:

- Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada Bosna i Hercegovina, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama.

Znači, BiH je imala svoj državni kontinuitet i prije Dejtona u kojem se ne tretira kao "državna zajednica", već kao država, uprkos beogradsko-banjalučkim podvalama. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.