Donosimo detalje optužnice Tužilaštva ZDK uz napomenu da se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.

- U noći 12/13.11.2022. godine, na području Općine Tešanj, izvršio više radnji za koje je ovlaštena službena osoba – policijski službenik, iako je bio svjestan da on nije policijski službenik, te da izvršava radnju koju je ovlaštena izvršiti samo određena službena osoba, a što je i htio, pa je preduzeo sljedeće radnje:

- na regionalnom putu Pranjavor – Novi Šeher u mjestu Vukovo izvršio radnju za koju su ovlašteni poduzimati policijski službenici, provjera i utvrđivanje identiteta osoba i stvari i tačke i pregled osoba, stvari i prijevoznih sredstava Zakona o policijskim službenicima  i to na način da je vozeći se iza A. J. sa vozilom marke Mercedes upalio blinkajuća svjetla na mobilnom telefonu, te dajući svjetlosne signale (blicajući) zaustavio A. J., nakon čega je izašao iz vozila predstavio se kao policijski službenik, te od J. zatražio vozačku dozvolu i potvrdu o registraciji vozila, nakon čega mu je J. predao tražene dokumente, da bi potom pokušao izvršiti pregled J. vozila marke BMW na način da je tražio od J. da pokaže opremu za vozilo, a što J. nije uradio, nakon čega je Meho Muslija sjeo u vozilo Mercedes, te se uputio pravcu Tešnja

-  na magistralnom putu Doboj – Teslić u mjestu Tešanjka izvršio radnju za koju su ovlašteni poduzimati policijski službenici provjera i utvrđivanje identiteta osoba i stvari Zakona o policijskim službenicima i to na način da je dajući svjetlosne signale baterijskom lampom (blicajući) zaustavio vozilo kojim je upravljao M. J., nakon čega se predstavio kao policijski službenik, te od J. zatražio vozačku dozvolu i potvrdu o registraciji vozila, po kojem zahtjevu J. nije postupio, nakon čega se Meho Muslija udaljio od J. i sjeo u vozilo marke Mercedes,

- na magistralnom putu Doboj – Teslić u mjestu Tešanjka izvršio radnju za koju su ovlašteni poduzimati policijski službenici provjera i utvrđivanje identiteta osoba i stvari Zakona o policijskim službenicima  i to na način da je dajući svjetlosne signale baterijskom lampom (blicajući) zaustavio vozilo kojim je upravljao H. E., nakon čega je prišao H. E. te mu se obratio riječima "jeste li konzumirali šta", da bi potom E. rekao "haj vozi sreća da te znam", nakon čega je E. nastavio vožnju prema Doboju, čime je počinio produženo krivično djelo lažno predstavljanje, navodi se u optužnici koja je objavljena na stranici Tužilaštva ZDK.