- Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović u svom je posljednjem javnom istupu iznio niz netačnih konstatacija, poput one da je proces formiranja vlasti u FBiH pokazao da je za SDA "mnogo bitnije zadržati se u vlasti nego građanska država". Pozicija SDA u procesu formiranja vlasti je posljedica izbornog rezultata stranke i odgovornosti prema skoro 240.000 glasača u FBiH, te Ustava FBiH koji jasno propisuje taj proces.

Kolega Stojanović očigledno vjeruje da se građanska država pravi tako što se za HDZ kaže da su nezaobilazni, jer imaju većinu u Klubu Hrvata, a da se SDA izbaci, iako ima većinu u Klubu Bošnjaka. To nije građanska država već degradiranje izborne volje Bošnjaka i pozicije Kluba Bošnjaka u odnosu na Klub Hrvata - poručuje Lendo i dodaje:

- Mogu razumjeti naklonost kolege Stojanovića prema HDZ-u, s obzirom na to da je izabran na poziciju zahvaljujući podršci te stranke, ali prioretiziranje HDZ-a nije put ka izgradnji države, a pogotovo ne "građanske". Kolega Stojanović tvrdi da SDA "želi još jedan mandat po svaku cijenu, čak i sada kada nema partnere za većinu". SDA sa partnerom Demokratskom frontom ima većinu u Klubu Bošnjaka, za razliku od "Osmorke" ili "Trojke" koja nema većinu ni u jednom klubu naroda.

O tome ko želi u vlast "po svaku cijenu" možda najbolje govore izjave zvaničnika HDZ-a, koji kažu da su političku grupaciju kojoj Stojanović pripada izabrali kao partnera zbog njene iskazane spremnosti da HDZ-u isporuče Izborni zakon. A taj Izborni zakon, koji odgovara HDZ-u, daleko je od principa građanske države.

Ukazuje kako konstatacija da je SDA u kontinuitetu u vlasti protekle 32 godine nije tačna.

- Kažem "nažalost" nije tačna jer negativne posljedice periodične vladavine stranke kojoj on pripada u tom vremenskom okviru osjećamo i danas. Kolega Stojanović ponovo dovodi u pitanje način izbora, kako on kaže, pet od 13 delegata SDA i DF-a u Klubu Bošnjaka. Ako aludira na one koji su izabrani žrijebanjem, neophodno ga je podsjetiti da je i njegov izbor omogućen potpisima onih delegata čija su imena izvučena iz kuglica.

Što se tiče insinuacija o "kupovini" delegata, o toj temi bi trebao porazgovarati sa svojim koalicionim partnerima, koji su javno prozivani zbog "završavanja" i "odrađivanja" zastupnika pri izboru delegata u Skupštini BPK u zamjenu za novac i pozicije, i to ne iz SDA već upravo od zastupnika tih stranaka. Nisu zvaničnici SDA vršili pritisak na zastupnike u Skupštini Posavskog kantona uz tvrdnje da je "sve fino poredano sa HDZ-om", niti su zastupnici SDA tražili automobile u zamjenu za glas u Skupštini ZDK - navodi Lendo i dodaje:

- Postojanje parlamentarne većine u Zastupnčkom domu je potreban, ali nije dovoljan uvjet za formiranje vlasti. Ukoliko kolega Stojanović smatra da bi za formiranje vlasti trebala podrška samo većine u Zastupničkom domu, ili potpisi samo dva od tri člana rukovodstva FBiH, može sa svojim koalicionim partnerima predložiti izmjene Ustava FBiH koje će to omogućiti. Sasvim sigurno će u tome imati podršku SDA.

Dok se to ne dogodi, pozivam sve faktore koji su po važećem Ustavu FBiH nezaobilazni faktori u procesu formiranja vlasti da što prije sjednu za sto i postignu dogovor o novom sazivu Vlade FBiH. Odbijanje tog poziva i insistiranje na ignorisanju Kluba Bošnjaka u tom procesu zapravo je blokiranje implementacije izbornih rezultata i uspostave vlasti. Vjerujem da će u narednom periodu biti dovoljno razuma i volje da se izbjegne taj scenarij.