open-navfaktor-logo
search
Ne isplati im se
LG ukida proizvodnju pametnih telefona
Kompanija LG Electronics saopćila je da ukida svoje poslovanje s pametnim telefonima zbog gubitaka sa kojima su se susreli posljednjih godina.
05.04.2021. u 10:57
get url
text

U januaru je ova južnokorejska kompanija izjavila da razmatra sve moguće mjere nakon što je u proteklih šest godina izgubila oko 4,5 milijardi američkih dolara, prenosi BBC.

LG je napravio mnoge inovacije, uključujući ultra širokokutne kamere, popevši se na treće mjesto po veličini proizvođača pametnih telefona u 2013.

Čelnici ove kompanije su rekli da je tržište mobilnih telefona postalo "nevjerojatno konkurentno".

Iako su Samsung i Apple dva najveća igrača na tržištu pametnih telefona, LG se susretao i sa svojim hardverskim i softverskim problemima.

LG je i dalje  treći najpopularniji brand u Sjevernoj Americi, ali ne i na drugim tržištima. Međutim, LG telefoni i dalje se često koriste na domaćem južnokorejskom tržištu.

Ova strateška odluka kompanije da napusti izuzetno konkurentan sektor mobilnih telefona omogućit će LG-u da usmjeri svoje resurse na druga područja, poput komponenti za  električni vozila, sistema za pametne kuće, robotike i umjetne inteligencije, naveli su iz LG-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.