open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Ljekari u HNK najslabije plaćeni u FBiH, sutra odluka za dalje korake
U HNK žele kroz štrajk upozorenja podsjetiti na još do kraja neriješeno pitanje primjene kolektivnog ugovora
23.09.2019. u 10:01
get url
text
get url
text

Ljekari i stomatolozi zaposleni u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH, njih 4.500, danas je održalo polusatni štrajk upozorenja u svim kantonima, jer još nije riješen problem reprezentativnosti njihovog strukovnog sindikata.

- Mi ne tražimo nikakve astronomske stvari samo da sami sebe zastupamo i sami pregovaramo u svoje ime, ako je to nenormalno onda smo svi mi ludi – kazao je Mateo Perić iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Zahtjeve upućuju Vladi FBiH, "oni trebaju donijeti zakon o reprezentativnosti i omogućiti da doktori medicine i stomatologije predstavljaju sebe".

U HNK žele kroz štrajk upozorenja podsjetiti na još do kraja neriješeno pitanje primjene kolektivnog ugovora.

-Okupili smo se na istom mjestu na kojem smo bili prije tri i po sedmice. Tada smo zahtijevali poštivanje Kolektivnog ugovora koji se nije samo u našoj bolnici poštovao. Na tom planu postoje određeni pomaci tako da je ovo štrajk upozorenja da se nastavi poštovati Kolektivni ugovor - rekao je Perić. 

Naglasio je kako po pitanju Kolektivnog ugovora postoje određeni koraci u pregovorima te da će se sutra na generalnoj skupštini sindikata biti riječ o daljnjim planovima koje će poduzeti. Vedran Markotić ističe kako su zakinuti zadnjih 20-25 godina jer nisu do sada sudjelovali u donošenju Kolektivnog ugovora, čime nisu mogli predstavljati sebe kao struku u potpisivanju kolektivnih ugovora i pregovaranju o njima.

Naglasio je kako je status ljekara u ovom kantonu takav da su među najslabije plaćenima u Federaciji BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.