open-navfaktor-logo
search
Obraćanje javnosti
Ljekarska komora KS: "Nije tačno da se radi o oduzimanju licence, Gavrankapetanović je kolege nazvao djecoubicama"
Ljekarska komora Kantona Sarajevo održala je konferenciju za medije, a u vezi sa prof. dr. Ismetom Gavrankapetanovićem, vršiteljem dužnosti direktora Opće bolnice "Prim. dr. Abdulaha nakaš" u Sarajevu.
17.07.2020. u 11:03
get url
text

U cilju sprečavanja daljnjih medijskih spekulacija i interpretacija povodom sadržaja sjednice Odbora za medicinsku etiku i deontologiju Ljekarske komore KS, pozivani su predstavnici medija, prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, predstavnici ljekara Discipline za zdravlje djeteta KCUS-a i prof. dr. Enra Mehmedika-Suljić u svojstvu predsjednice Odbora za medicinsku etiku i deontologiju Komore, da se obrate javnosti.  

Velika prašina podigla se u javnosti nakon što je prof. dr. Gavrankapetanović izjavio da mu Ljekarska komora Kantona Sarajevo želi oduzeti licencu za rad, zbog, kako je naveo, njegovog navodnog kršenja etičkog kodeksa u slučaju djevojčice Nadin Smajlović.

Prim. dr. Snježana Marjanović-Lisac, specijalista neuropsihijatar, i članica Odbora za medicinsku etiku i deontologiju Ljekarske komore KS, jučer je rekla da o licenci Gavrankapetanovića apsolutno nije bilo govora na Odboru za medicinsku etiku i deontologiju Ljekarske komore KS.

- Pod punom moralnom, ljekarskom i zakonskom odgovornošću, informišem javnost, ljekare, medije i ostale, da niko od članova Odbora nije spominjao licencu prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića u bilo kojem kontekstu. Naglašavam da su u javnosti iznesene potpuno netačne i neistinite informacije sa sastanka Odbora – navela je Marjanović-Lisac.

Na današnjoj konferenciji za medije članovi Komore su objašnjavali o čemu se zapravo radi. Dr. Gavrankapetanović se nije pojavio danas na konferenciji za medije, iako je pozvan.

{$galerijaFotografija}

Protiv Gavrankapetanovića je podnesena prijava Komori te je Etički odbor Komore razmatrao tu prijavu.

- Prijava se odnosi na istupanje u javnosti dr. Gavrankapetanovića, a potpisali su je pedijatri sa KCUS-a, kao što su dostavili i svi dokumentaciju - rekla je prof. dr. Enra Mehmedika-Suljić, predsjednica Odbora za medicinsku etiku i deontologiju Ljekarske komore KS.

Ona je objasnila kako je Gavrankapetanović iznosio tvrdnje da dijete nije liječeno u KCUS-u te da to, kako je kazala, nije istina jer je dijete sve vrijeme liječeno.

- Izjava Ismeta Gavrankapetanovića je neistina i stavljanje mete na leđa svih kolega koji časno rade svoj posao - rekla je.

Protiv Gavrankapetanovića je podnesena prijava, rečeno je, jer je "kolege ljekare nazvao djecoubicama".

Jasmina Cero, advokatica koja zastupa Ljekarsku komoru KS, objasnila je da su ljekari sa Pedijatrije KCUS-a podnijeli prijavu protiv Gavrankapetanovića, a zbog njegovih istupa u medijima, jer "takvi istupi nisu dozvoljeni u skladu sa kodeksom medicinske etike i deontologije". Zbog toga se, kako je kazala, vodila rasprava pred Odborom za etiku i deontologiju.

- Ljekar je obavezan da svoje saradnike i drugo osoblje upozori na učinjene propuste na način koji neće vrijeđati njihovo ljudsko dostojanstvo, a posebno nikad pred bolesnikom i njegovom rodbinom. U slučaju da ljekar dozna o neodgovarajućem postupku drugog ljekara, u etičkom, moralnom ili medicinskom pogledu dužan je o tome upoznati lječničku Komoru - citirala je Cero kodeks, a potom dodala:

- Dr. Gavrankapetanović nikada nije o tome - etičkom, moralnom ili medicinskom nepostupanju svojih kolega sa Pedijatrijske klinike - upoznao Komoru.

Dr. Raho Spahović, specijalista pedijatar, zaposlen na Pedijatrijskoj klinici, objasnio je da su on i njegove kolege podnijeli prijavu protiv Gavrankapetanovića.

- Svjedoci ste da je u javnosti stvorena atmosfera da smo odbili liječiti dijete. Dokaz - 21. novembra 2019. godine dok je dijete još u Turskoj, mi smo formirali konzilij koji će nastaviti liječiti dijete. Ti ljudi su nastavili liječiti dijete i dan-danas ga liječe. To se dijete liječi kod nas - ponovio je, a potom je pokazivao dokumentaciju za koju kaže kako dokazuje njegove tvrdnje:

- Tu su datumi kad se dijete javlja kod nas, naša komunikacija sa advokatom gdje tražimo medicinsku dokumentaciju iz Turske, patohistološki nalaz, patohistološku pločicu i nudimo da izaberu kliniku u svijetu koju će platiti KCUS, a koja će uraditi nezavisnu reviziju, ali to nam nikada nije dostavljeno - rekao je Spahović.

Rekao je i to da su pokušavali uspostaviti komunikacuiju sa institucijom u Turskoj koja je liječila dijete i postavila dijagnozu.

- Medicinski standardi svuda u svijetu su da kad neka druga institucija postavi dijagnozu i zahtijeva ozbiljnu terapiju su takvi da institucija koja će nastaviti dalje liječenje napravi reviziju - objasnio je, a govoreći o tome da nije tačno da je KCUS odbijao liječiti dijete. 

Precizirao je kako je Gavrankapetanović povrijedio kodeks i na način da je javno na društvenim mrežama objavio fotografije ljekara pedijatara sa KCUS-a i nazvao ih "djecoubicama". Spahović je na konferenciji za medije pokazivao fotografiju Gavrankapetanovićeve objave na Facebooku.

Mehmedika-Suljić je objasnila kako Odbor za etiku i deontologiju nije donosio odluku da se oduzme licenca Gavrankapetanoviću te da proces po prijavi protiv njega još nije okočan. Zaključak Odbora će prvo dobiti podnosioci prijave, objasnila je.

- Odbor je tijelo koje sve prijave analizira, diskutuje se i uputi dalje u proceduru - rekla je Mehmedika-Suljić. 

Ukoliko se utvrdi da postoje elementi kršenja etičkog kodeksa, objasnili su, onda se upućuje u dalju proceduru bez ikakve kvalifikacije. Upućuje se tužitelju Komore koji to dalje analizira i donosi da li postoji kršenje medicineske etike i deontologije. Riječ licenca niti u jednom slučaju nije spomenuta, ponovili su više puta.

- Mene moj kolega (Gavrankapetanović, op. a.) optužuje da sam kolovođa da mu se oduzme licena, a licenca na Odboru nije ni spomenuta. Zar to opet nije kršenje etike - pitala je Mehmedika-Suljić.

Tužitelj Komore će donijeti odluku da li ima elemenata za pokretanje postupka protiv Gavrankapetanovića ili će odbiti zahtjev za pokretanje postupa jer nema elemenata.

- Pravo žalbe ima svaka nezadovoljna strana. Ako postoje elementi kršenja kodeksa, spis ide Disciplinskoj komisiji koja radi svoj dio posla i dolazi Sudu časti Ljekarske komore koji ima devet članova ljekara. Na njihovu odluku opet postoji pravo žalbe drugostepenom Disciplinskom sudu Federalne ljekarske komore. Kazne mogu biti opomena, ukor ili oduzimanje licence. Oduzimanje licence je za teška kršenja kodeksa, naročito koja se tiču ljekarske greške. Ova komora je oduzela samo dvije licence i to na osnovu pravomoćne sudske odluke. Ovaj postupak ne vodi oduzimanju licence - objasnila je advokatica Cero. 

Dr. Raho Spahović je na kraju kazao da sve ovo nije trebalo izaći u javnost i da se prijava trebala riješiti unutar Komore.

- Mi ljekari unutar sebe treba da ovo riješimo. Želimo da nama naša Komora kaže ko je u pravu, da razgovaramo unutar sebe. Stid me što je ovo došlo do medija, ovo je naša unutrašnja stvar, tiče se naših međusobnih odnosa - rekao je. 

Cijelu konferenciju za medije možete pogledati ispod:

Press ljekarska konora KS 17.07.2020
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.