open-navfaktor-logo
search
Borba protiv korone
Ljekarska komora KS: Treba nam vakcina protiv zlonamjerne i egoističke kritike
Ljekarska komora KS izražava veliku zahvalnost svim zdravstvenim radnicima koji sve vrijeme pandemije hrabro, dostojanstveno, požrtvovano i nesebično rade svoj posao.
27.11.2020. u 11:15
get url
text

- Zdravstveni radnici koji su ne samo poštovali i poštuju svoj etički kodeks nego su nastavili raditi u atmosferi medijske hajke na zdravstvo, atmosferi zdravstvenog politikanstva i ličnih interesa pojedinih ljekara, u atmosferi poljuljanog zdravstvenog sistema. Nastavili su i nastavljaju predano raditi svoj posao, iscrpljeni i umorni. Održali su i sistem i put. Takvi ljudi zaslužuju samo pohvalu i afirmaciju - navode iz Komore.

Teško je, dodaju, izdvojiti zdravstvene radnike pojedinog nivoa zdravstvene zaštite, ili pojedine ustanove.

- Svi zaslužuju veliko poštovanje i zahvalnost. Ipak, intenzivne jedinice zaslužuju da budu posebno istaknute. Težina kliničke slike pacijenta određuje i nivo zdravstvene zaštite. Dakle, tercijarni nivo bavi se najtežim pacijentima, posebno jedinice intenzivne njege tog nivoa. Naravno, za smještanje takvog pacijenta treba prethodni dogovor i najava. I unutar samog sistema tercijarne zaštite odvijaju se kontinuirane konsultacije, dogovori i najave, sve u cilju što adekvatnijeg zbrinjavanja pacijenta. To je doslovno 24-satni rad uz puni psihofizički angažman - navode.

Naše društvo, ističu, sada treba injekciju pozitivne energije, dobre volje, treba saradnju, afirmaciju, iskreno priznavanje tudjih zasluga i vlastitih grešaka. Treba nam, smatraju, vakcina protiv zlonamjerne, egoistične, individualističke i nepotrebne kritike.

- Dragi ljekari, bilo da ste aktivni ili ste u penziji, koristimo te društvene mreže u dobroj namjeri, u namjeri da afirmišemo zdravstveni sistem i zdravstvene radnike, tako ćemo doprinijeti i našem društvu, naročito u ovom periodu pandemije. Nemojmo graditi jazove, gradimo mostove - zaključuje se u saopćenju Ljekarske komore KS.

 

 

 

Predsjednica Ljekarske-Liječničke komore KS 

Prof. dr. Ksenija Miladinović

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.