Loto groznica se još nije ni stišala u Prnjavoru, od 20. septembra kada je poput bombe odjeknula vijest da je srećni dobitnik glavne loto premije vrijedne čak 1.650.000 eura, uloživši oko šest eura tiket uplatio na ovdašnjem kiosku, a jedna druga loto bomba, u vezi sa ovim dobitkom, mogla bi da izazove snažan potres, ali i nenadano odriješi kesu u "sestrinskim" lutrijama - Republike Srpske i Srbije.

Kako Novosti ekskluzivno saznaju, riječ je o zahtjevu, tačnije odlučnosti općinskog vrha Prnjavora da se toj lokalnoj zajednici na ime poreza za glavni dobitak i uplaćenog tiketa na njenom području, isplati gotovo 500.000 eura, odnosno milion KM!

U suprotnom, saznaje list, Općina Prnjavor će, uz alarmiranje tužilaštva i policije, potegnuti krivične prijave protiv "Lutrije RS". A, sve u namjeri da i po sedmi put, koliko je do sada bilo glavnih dobitaka u RS, milionske pare na nezakonit i volšeban način ne bi "odlepršale" iz ovog bh. entiteta.


Prnjavor: Ne žele da novac "odleprša" preko granice  

Lutrije Srbije i RS već 14. godinu zajedno priređuju igru na sreću - loto. Kada su u septembru ozvaničile da je dobitni listić uplaćen u Prnjavoru, prema načelniku te općine Darku Tomašu, jasno je kome po zakonu RS pripada i prihod od poreza.

- Dobitak u Prnjavoru iz 75. kola iznosio je 3.182.726 KM, a 30 posto poreza na taj dobitak je 954.818 KM. To je iznos koji po važećem zakonu pripada našoj općini - kategoričan je Tomaš.

Čelni čovjek prnjavorske općine pojašnjava da se i na zvaničnoj stranici "Lutrije RS" navodi u članu 1. Pravila igre na sreću loto igru organiziraju: "Državna lutrija Srbije" d.o.o. Beograd na teritoriji Srbije i "Lutrija RS" a.d. Banjaluka, na teritoriji regulirane zakonom RS.

Tomaš ističe da se u članu 22. stav 4 navodi: "Dobitak "sedmica" i "sedmica plus" isplaćuju se u sjedištu priređivača." Dakle, svaki priređivač na svojoj teritoriji.

- "Lutrija RS" je po zakonu od 20. septembra imala rok od mjesec dana da dobitniku isplati dobitak, a nakon toga isto toliko da podnese poresku prijavu, po kojoj bi Općini Prnjavor trebalo da bude isplaćen porez od 954.818 KM - navodi Tomaš.

"Novosti" saznaju da su u "Lutriji RS" bukvalno bili začuđeni i zgranuti kada je na njihova vrata zakucala delegacija Prnjavora. Jer, nijedan do sada od ukupno šest dobitnica lokalnih zajednica iz RS, ni marke nije dobila prihoda od poreza na glavni dobitak.

Članovi prnjavorske delegacije su nam potvrdili da su se u "Lutriji RS" bukvalno uhvatili za glavu, u sudaru sa njihovom odlučnošću. Nezvanično su obrazložili da su "nekakvim ugovorom ili sporazumom sa 'Lutrijom Srbije' udesili da se u njenu kasu slije prihod od poreza glavnog dobitka u RS".

- Taj navodni ugovor ili sporazum nisu nam stavili na uvid. Međutim, i laiku je jasno da nikakav ugovor ni sporazum ne mogu biti jači od zakona - odučan je Tomaš.

Postavlja se pitanje kako, na osnovu čega i kome su u Srbiji isplaćivali porez na glavni dobitak u RS. Na osnovu nekakvog ugovora ili sporazuma?! Ta saglasnost ne može biti jača od važećeg zakona.

- Već smo angažovali tim stručnjaka koji će stvar isterati načistac. Zakon RS je na našoj strani i on se mora poštovati - kategoričan je Tomaš.

Misteriozni dobitnik "sedmice" u Prnjavoru još nije izašao iz ilegale. Gotovo dva mjeseca on je skriven od očiju javnosti, a spekuliralo se da milionsku nagradu, zapravo, "niko nije ni dobio". Međutim, "Državna lutrija Srbije" i "Lutrija RS" zvanično su saopćile da je za 75. kolo glavni dobitak dobio srećnik koji je uplatio kombinaciju u Prnjavoru.