open-navfaktor-logo
search
"Niste učinili ništa"
Magazinović pisao Tegeltiji: Ne štite od virusa zatamnjena auta, nego vakcine, ovo što (ne) činite je opasno!
Saša Magazinović, zastupnik u Parlamentu BiH uputio je otvoreno pismo predsjedavajućem Vijeća ministara Zoranu Tegeltiji u kojem ga je pozvao da hitno pokrene procedure izmjene zakona kako bi se krenulo u direktnu nabavku vakcina za građane BiH.
23.02.2021. u 10:19
get url
text
get url
text

Njegovo pismo Tegeltiji u nastavku prenosimo u cijelosti.

Poštovani gospodine Tegeltija, 21. januara ste zajedno sa dva entitetska premijera obećali da krećete u direktnu nabavku vakcina od proizvođača. Tada ste znali, kao i danas, da naši zakoni to ne dozvoljavaju i da se vakcine mogu kupiti samo preko posrednika, koji naravno uzimaju profit. Znali ste tada, a ipak ste obećali.

Niste učinili ništa da se to promijeni, mada znate da je za direktnu nabavku neophodno izmjeniti Zakon o javnim nabavkama i Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima. Taj posao se može završiti za jedan dan zasjedanja domova državnog Parlamenta, a Vašim saradnicima ne treba više od par sati da pripreme izmjene. Mislim da ste dužni objasniti javnosti zašto to niste učinili i zašto to ne činite!

Gospodine Tegeltija, Vi imate iskustva sa pravosuđem pa sigurno znate da krivično djelo može biti i kada ne uradite nešto što ste mogli učiniti da spriječite posljedicu. U slučaju pandemije posljedice su fatalne po mnoge. Vjerujem da ne želite da porodice bolesnih ili preminulih dođu pred zgradu Vijeća ministara da Vas pitaju zašto nisu nabavljene vakcine dok je svuda u okruženju u toku masovna imunizacija.

Ne znam da li ste svjesni da Vaše nečinjenje može uzrokovati različite posljedice, primarno po zdravlje ljudi, ali ne samo to. Umjesto da budete na usluzi svim nivoima vlasti za zajedničku nabavku po "fabričkim cijenama" Vi (ne)svjesno pogodujete posrednicima praveći pritisak da se svako za sebe snalazi na tržištu. Da li razumijete da je moguće da neko, pa čak i iz najbolje namjere, bude okrivljen da je takvom kupovinom oštetio budžet, kupio vakcine "sumnjivog" porijekla, prekršio neki od zakona...
Zaista mi nije jasna Vaša pasivnost i tolika hrabrost da preuzmete odgovornost na sebe.

Da ostavimo sada po strani da Vam nije baš jučer javljeno ni za pandemiju ni za vakcine, molim Vas hitno mjenjajte zakone, pregovarajte sa proizvođačima, zaštitite budžetska sredstva, budite servis svim nivoima vlasti ili nam objasnite šta je Vaša agenda. Ovo što Vi (ne) činite je opasno po građane Bosne i Hercegovine. Nadam se da razumijete!

Pred virusom smo svi isti - ne štite od virusa ni zatamnjena auta, ni obezbjeđenje, nego vakcine. Ljudi su ljuti, osjećaju se izdanim i zaboravljenim. Valjda ste, gospodine Tegeltija, na kraju dana i Vi samo čovjek, naveo je Magazinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.