open-navfaktor-logo
search
Izmjene zakona
Magazinović ukida duple funkcije, Čengić sretan što je "četvorka" dobila ministra sa tri funkcije
Prijedlog izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kojima se ukida mogućnost da izabrani zvaničnici obnašaju više funkcija u isto vrijeme podržan je u Ustavnopravnoj komisiji Zastupničkog doma Parlamenta BiH.
13.10.2020. u 12:08
get url
text

Time su stvoreni uvjeti, navodi se u saopćenju SDP-a, da se o zakonu izjasne zastupnici na sjednici koja će se održati sutra. Predlagač ovih izmjena Izbornog zakona je zastupnik SDP-a Saša Magazinović.

- Magazinović je istakao da je prijedlog uputio u proceduru zbog činjenice da imamo niz primjera duplih funkcija, npr. osoba koji su i zastupnici i ministri što je neprihvatljivo iz više razloga. Naglasio je da je fizički nemoguće raditi posao ministra i posao zastupnika istovremeno, te da gomilanje moći u jednoj osobi nije demokratski princip kome bi trebali težiti. S druge strane, niko tim osobama ne osporava da imaju podršku građana i da su osvojili mandat u parlamentima. Zbog toga ovaj prijedlog izmjena Izbornog zakona predviđa mogućnost da se mandat stavi u mirovanje. To bi značilo da ministar na bilo kojem nivou vlasti koji je osvojio mandat u zakonodavnom tijelu može taj mandat staviti u mirovanje. U tom slučaju funkciju zastupnika obnaša prvi naredni kandidat sa liste, sve dok ministru traje mandat u izvršnoj vlasti - navodi se u saopćenju. 

Dok Magazinović predlaže izmjene zakona jer smatra da jedna osoba ne može biti i ministar i zastupnik, istovremeno nekim drugima u SDP-u je preko noći postalo prihvatljivo gomilanje funkcija. Pa tako je SDP, kakve li ironije, čak ušao i u koaliciju sa SDA na federalnom nivou. Naime, nakon što je Aljoša Čampara, poznat kao političar koji sjedi na najviše stolica istovremeno, potpisao za "četvorku" u Kantonu Sarajevo i ekspresno najuren iz SDA, Irfan Čengić je na Twitteru slavodobitno objavio da je "četvorka" dobila svog ministra u Vladi Federacije. Dakle, ako je Čampara ministar "četvorke" čiji dio je i SDP, a Vladu FBiH čine još SDA, HDZ i SBB, onda je SDP iznenada ušao u vlast sa "mrskom" SDA i u tome ne vide više nikakav problem. Zanimljivo. 

VEZANI TEKST - Irfan Čengić izbrojao, "četvorka" dobila ministra u Vladi FBiH

Čampara je ministar u Vladi FBiH, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i delegat, dopredsjedavajući Doma naroda FBiH. Tri u jedan, govorio je Damir Mašić svojevremeno, ali to većini SDP-ovaca više nije sporno. 

Ali šta još predviđaju izmjene zakona koje predlaže Magazinović u državnom Parlamenu?

- Također, ovim zakonom se omogućava mirovanje mandata i kada nije razlog nespojivost funkcija. Radi se o tome da zastupnik na bilo kojem nivou vlasti trenutno ukoliko ne obavlja svoju dužnost redovno prima plaću i ne postoji način da se to uredi na drugačiji način. Usvajanjem zakona će biti omogućeno da ukoliko neko npr. boravi u inostranstvu duži period, do povratka na posao funkciju zastupnika obavlja naredni kandidat po broju glasova.

Magazinović smatra da će usvajanjem ovog zakona u značajnoj mjeri biti smanjen opravdani animozitet javnosti prema osobama koje sticajem okolnosti obavljaju više funkcija istovremeno. Naglasio je da ovo jedan od obrazaca ponašanja u političkom životu BiH koji treba biti neutralisan da bi se mogli nazvati demokratskim društvom - navodi se u saopćenju. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.