Magazinović tvrdi da je "namjera visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona, nakon što je već započeo izborni ciklus, te njihov sadržaj koji je izazvao veliki strah, nesigurnost i tenzije u javnosti, više nego valjan razlog da svaki pojedinac učini sve što je u njegovoj moći u namjeri da odbranimo evropske vrijednosti koje su sadržane i u nedavnoj Rezoluciji koju je usvojio Bundestag".

- Ja sam jedan od građana BiH koji je diskriminiran po osnovu etničke pripadnosti i kao Srbin koji je rođen i živi u glavnom gradu Sarajevu ne mogu biti kandidat za Predsjedništvo BiH, niti Dom naroda Parlamenta BiH. Schmidt ima namjeru nametnuti rješenje koje ne otklanja postojeću diskriminaciju koju je više puta utvrdio Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu, nego, naprotiv, proizvodi novu. U konkretnom slučaju, ako bih se preselio u neki grad u Federaciji BiH u kojem živi mali broj Srba, osim za Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamenta BiH, ja se ne bih mogao kandidirati ni za Dom naroda Parlamenta FBiH, čiji sam član bio u jednom mandatu. Budući da je svima jasno da bi takva odluka pala na testu pred bilo kojim sudom u BiH i inostranstvu, OHR pokušava naći rješenje da se to ne desi i dalje se ne baveći suštinom nego formom - napisao je u pismu Magazinović.

Navodi da je suština da visoki predstavnik želi umanjiti prava pripadnicima konstitutivnih naroda u izboru za Dom naroda u kantonima gdje su oni matematski govoreći manjina.

- Ukratko, Ustav FBiH predviđa da se iz svakog kantona u Dom naroda FBiH delegira po jedan Srbin, Hrvat i Bošnjak (princip 1+1+1), a da se preostali broj delegira prema brojnosti etničkih grupa na području odakle se biraju. Ono što želi učiniti visoki predstavnik je uništiti princip jednakosti i multietničnosti (1+1+1) i etničkim grupama koje su manje zastupljene na nekom području umanjiti prava - dodao je Magazinović.

Po njegovim riječima, suština bi trebala biti da svaki građanin na teritoriji države mora imati jednako pravo i ne smije biti ni na koji način diskriminiran, niti za bilo koga smiju važiti posebna pravila, pa i u izbornom procesu.

- Suština problema je to da najavljena odluka krši odluke Suda za ljudska prava i obesmišljava borbu za evropsku i multietničku BiH. Suština je i to da eventualna odluka praktično obesmišljava izborni proces i jednu stranku (HDZ) dovodi u položaj da mora biti dio vlasti - kaže Magazinović.

Prognozira da "ono što će uslijediti nakon eventualne odluke je da će i u lokalnim zajednicama svako tumačiti kao svoje pravo da etnička većina diktira pravila matematski govoreći etničkoj manjini".

- To znači da će konstitutivni narodi i ostali građani biti "protjerani" iz vlada kantona, skupštinskih rukovodstava i drugih mjesta odlučivanja gdje god su manjina na istim principima koje zagovara gospodin Schmidt. Ukupni rezultat toga sigurno neće biti građansko društvo kako je to u svim evropskim državama, nego BiH sa tri teritorije sa po jednom etnički dominantnom skupinom što je ispunjenje ratnih ciljeva onih čije je loše namjere i katastrofalna djela na odgovaraći način tretirao i kaznio i Sud u Haagu - rekao je Magazinović.

Ahmetovića je zamolio da kao prijatelj BiH svojim angažmanom "pomogne u objašnjavanju pogubnosti namjere visokog predstavnika Schmidta da jednom odlukom trajno zaustavi izgradnju bh. društva i vrlo moguće vrati nas u devedesete godina koje i danas izazivaju traumu kod većine stanovnika Bosne i Hercegovine", saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.