open-navfaktor-logo
search
Međunarodni dan
Mahmutović: Potrebna snažna regionalna saradnja za utvrđivanje istine o sudbini nestalih osoba
Ujedinjene nacije 30. augusta proglasile su Međunarodni dan nestalih osoba, ovaj dan ima poseban značaj za Bosnu i Hercegovinu.
30.08.2021. u 11:51
get url
text

U proteklom ratu od 1992. do 1995. godine u BiH je nestalo oko 32.000 osoba, a danas, 26 godina od završetka rata u Bosni i Hercegovini, traga se za više od 7.605 žrtava, podsjeća u izjavi za javnost zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževad Mahmutović.

- Ovo je prilika da se sjetimo svih nestalih osoba i pružimo podršku porodicama koje još nisu ostvarile svoje temeljno humanitarno pravo - saznati istinu o sudbini svojih najmilijih, a obaveza je svih nas pružiti im pomoć u tome. Zato, ne smijemo dozvoliti da u svojoj potrazi za odgovorima budu usamljeni i zaboravljeni. Pitanje nestalih osoba nije ograničeno samo na članove porodica koji podnose najveći teret neznanja istine o sudbini njihovih nestalih članova. Naposljetku, ono je pitanje odgovornosti svakog pojedinca, ali i društva u cjelini. Pozivam sve na snažnu regionalnu saradnju u dostizanju istine i pravde, te hrabrost u cilju podizanja svijesti vlasti, medija i šire javnosti u svijetu, na sudbinu nestalih osoba i njihovih porodica - ističe Mahmutović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.