open-navfaktor-logo
search
Agencija za bankarstvo
Mahmuzićevo "racionalno" rješenje za kredite: Sve je lahko sa plaćom u iznosu od više hiljada KM
Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine, rekao je da banke mogu stići na vrijeme obraditi sve slučajeve na koje će se primjenjivati moratorij na otplatu kredita u naredna tri mjeseca.
29.03.2020. u 18:31
get url
text
get url
text

- Oni će maksimalno pojednostaviti proceduru procjene ugroženosti neke kompanije ili neke osobe. Moram naglasiti da je jedino Srbija donijela apsolutni i bezuvjetni moratorij na otplatu kredita, niko više nije to uradio - kazao je Mahmuzić danas za Avaz.

Dodao je kako ne vidi svrhu da oni koji nisu pogođeni ne vraćaju svoje kredite.

- Ovo je jedino racionalno što mi možemo donijeti – rekao je Mahmuzić.

Kako stvari stoje u ovom trenutku Mahmuzić, Agencija za bankarstvo FBiH i Udruženje banaka su i jedini koji smatraju da je njihovo rješenje racionalno.

Savezu za bolju budućnost (SBB), stranci koja ga je predložila za poziciju direktora Agencije, sudeći po njihovom saopćenju od prije dva dana, takvo rješenje nije racionalno.

- Upućujemo urgentni zahtjev da Vlada Federacije BiH i Agencija za bankarstvo FBiH odmah uvedu potpuni moratorij na otplatu kredita i lizinga za pravne i fizičke osobe minimalno na tri mjeseca, uz mogućnost da kreditne obaveze izmiruju oni koji to mogu u ovoj situaciji. To je jedino ispravno i moguće rješenje - saopćili su, između ostalog, iz SBB-a.

 

Na sastanku održanom 13. marta u sjedištu Vlade FBiH, kojem su prisustvovali premijer Fadil Novalić, predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH, Agencije za bankarstvo FBiH i banaka koje posluju u FBiH, najavljeno je uvođenje moratorija, odnosno odgode plaćanja kredita "za sve fizičke i pravne osobe koje su pogođene ekonomskim efektima izazvanim koronavirusom".

Premijer Novalić je više puta isticao da je potrebno uvesti potpuni moratorij na otplatu kredita, a da samo oni koji žele nastaviti plaćati kredit bez odgode to mogu činiti i dalje. 

 

VEZANI TEKST - Udruženi bankarski poduhvat: Građani moraju vraćati kredite, Agencija odlučila u korist banaka

Međutim, Upravni odbor Agencije za bankarstvo FBiH je 21. marta donio odluku da će, kada su u pitanju fizička lica, banke i nedepozitne finansijske institucije "postupati na osnovu vlastite procjene, dokumentacije i informacija o ugroženosti pojedinačnih klijenata i grupa klijenata". Dakle, mogućnost korištenja moratorija neće imati svi građani, već samo oni za koje banke procijene da su "ugroženi".

Ukoliko bi se moratorij odnosio na sva fizička lica koja to žele, takva odluka svakako ne bi ugrozila likvidnost banaka, koje u Centralnoj banci BiH "drže" oko 5,5 milijardi KM. Na obavezne rezerve se odnosi 2,7 milijardi KM, dok banke "dobrovoljno" drže 2,8 milijardi KM, što je i više nego dovoljno za normalno funkcioniranje banaka u periodu moratorija.

Da je moratorij na otplatu kredita korisna i provodiva mjera, potvrđuju primjeri iz susjednih država, poput Srbije i Crne Gore, u kojima je odgoda otplate kredita omogućena svim fizičkim licima.

Mahmuziću i ljudima u Agenciji za bankarstvo FBiH njihovo rješenje svakako jeste racionalno, tim prije što su njihove plaće vrtoglavo visoke. Prema ranijim medijskim napisima, prosječna plaća u Agenciji za bankarstvo Federacije BiH iznosi nevjerovatnih 3.170 KM, a visokopozicionirani službenici i direktori primaju i daleko više. 

Ured za reviziju institucija FBiH je tako u jednom od svojih ranijih izvještaja naveo: 

-Konstatovali smo da su i plaće i ostala primanja uposlenika Agencije, nesrazmjerno visoki u odnosu na druge federalne institucije, što je neprimjereno ako se ima u vidu postojeće stanje u društvu...

VEZANI TEKST - Udruženje poslodavaca FBiH: Moratorij na otplatu kredita svima koji ga zatraže

Agencija za bankarstvo FBiH, između ostalog, bila je predmetom interesiranja mnogih medija, pa smo tako mogli saznati i kako su plaćali rekreaciju svojim uposlenicima, a u okviru njihovih priprema za manifestaciju "Bankarski susreti" koju organizira Udruženje banaka BiH. Bez obzira na iznos koji je plaćen, poruka građanima je loša. 

Posve je jasno da će većina građana trpjeti finasijske posljedice pandemije koronavirusa te da će brojne porodice ostati bez izvora prihoda ili bar bez značajnog dijela prihoda u svojim kućnim budžetima. Upravo zbog toga, suprotno Mahmuzićevim tvrdnjama, jedino racionalno rješenje jeste to da se svima omogući odgoda plaćanja kredita, a da oni koji ne žele odgodu nastave s plaćanjem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.