open-navfaktor-logo
search
MC Srebrenica
Majka Muška košulju sina Muriza dala na trajno čuvanje: Perem je za Bajram i vraćam u ormar
Majka Muška Tursunović Memorijalnom centru Srebrenica poklonila je na trajno čuvanje jedan odjevni predmet koji joj je ostao od sina Muriza čije su kosti pronađene u sekundarnoj masovnoj grobnici Glogova.
17.12.2021. u 19:50
get url
text

- Imam tu košulju i još jednu majicu od njega. Svake godine za Bajram ih perem i ostavljam u ormar – kazala je kustosima Memorijalnog centra.

Muriz Tursunović je rođen 1975. godine. Sa roditeljima Muškom i Ramizom je živio u naselju Bulogovina, općina Srebrenica. Period agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu proveo je u svom selu.

Padom Srebrenice kreće prema Šušnjarima i Jaglićima. Na tom putu, u Bukoviku je sreo majku i sestru, a nakon kraćeg razgovora sa njima i oproštaja uzeo je malo hrane, zamijenio odjeću i nastavio dalje put prema šumi. Zajedno sa ocem kreće prema slobodnoj teritoriji.

Dio puta su zajedno prešli do Kamenice gdje se Murizu gubi svaki trag. Otac ga je pokušavao pronaći u masi ljudi, ali bezuspješno. Nikad ga više nije vidio. Ubijen je u Kravici, a posmrtni ostaci pronađeni su u sekundarnoj masovnoj grobnici Glogova, tek nekoliko kostiju.

Tih nekoliko kostiju roditelji su ukopali u mezarje Memorijalnog centra Srebrenica.

Košulja koja je pripadala Murizu, a koju je prenijela njegova sestra Nurveta, trajno će biti sačuvana u depou Muzeja Memorijalnog centra Srebrenica i govorit će istinu o svirepo prekinutim mladim, nevinim životima u genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, navode iz Memorijalnog centra Srebrenica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.