open-navfaktor-logo
search
Hercegovina
Manja šteta na objektima u Stocu u jutrošnjm zemljotresu, odroni na putevima
Civilna zaštita Hercegovačko-neretvanskog kantona objavila je izvještaj nakon jutrošnjeg novog snažnog zemljotresa na tom području u Bosni i Hercegovine u kojem je navedeno da je na objektima pričinjena manja materijalna šteta.
24.04.2022. u 11:27
get url
text
get url
text

- Jutros u 06.27 sati, ponovo se na području Mostara, osjetilo jače podrhtavanje tla. Na području Mostara do sada nema prijava šteta i posljedica od novog zemljotresa, osim ponovne uznemirenosti građana i manjeg odrona kamenja sa brda Hum na gradsku magistralu u Donjoj mahali, a koje su po prijavi u 7.05 sati, odmah uklonili pripadnici PVP-e Mostar, te omogućili nesmetano odvijanje prometa po istoj - navodi se u izvještaju.

U dijelu izvještaja vezanom za Mostar navodi se još da OC CZ Grada Mostara do sada zaprimio dvije prijave putem telefona za oštećenja materijalnih dobara uslijed djelovanja prvog zemljotresa od 22. aprila.

Kada je riječ o Stocu, navodi se da nije bilo povrijeđenih osoba, a da je na objektima nastala manja materijalna šteta.

- Na putnom pravcu Stolac – Neum, došlo je do odrona, pa su na teren upućeni djelatnici poduzeća Ceste Mostar. Do sada je zaprimljena pedeset jedna prijava oštećenja stambenih objekata (napuknuće zidova, probijanje kamenih gromada na zidovima kuća, oštećenja dimnjaka i polomljeni crijep). Djelatnici DVD Stolac, Komunalno Stolac, su na terenu i prema prioritetima raščišćavaju komade otpale žbuke, kamenja, cigle od dimnjaka i crijepa sa stambenih objekata - navodi se u izvještaju Civilne zaštite HNK-a.

Prema podacima Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), jutros u 6.27 sati u Stocu zabilježen je zemljotres jačine 4,8 stepeni Richtera. Epicentar je bio na dubini od 10 kilometara, 17 kilometara istočno od Stoca. Bio je kraćeg intenziteta nego zemljotres u od prije nepuna dva dana s kobnim epilogom, u kojem je zabilježena značajna materijalna šteta na mnogim objektima u gradovima Hercegovine.

Jutrošnji zemljotres je najsnažnije podrhtavanje tla u Stocu, nakon što se u petak u 23.07 dogodio razoran zemljotres magnitude 5,6 i u kojem je poginula Elmira Sefo (28), stanovnica ovog grada u Hercegovini. Radi tragedije u Stocu je danas Dan žalosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.