open-navfaktor-logo
search
Rasprava i replike
Marić: Ova terminologija nedostojna je čak i ulice; bolje da ste povećali broj radnika a ne broj ministara
Današnja sjednica Skupštine Kantona Sarajevo sa samo dvije tačke dnevnog reda pretvorila se višesatnu raspravu nekoliko zastupnika.
17.12.2020. u 17:13
get url
text

Zastupnici po hitnom postupku razmatraju Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo.

Rasprava, replike i ispravke krivog navoda obilježile su današnju sjednicu.

Zastupnik Zvonko Marić je kazao kako je dobio poruku od građana u kojoj piše "O čemu vi danas raspravljate, a mi ne možemo otvoriti prozor od smoga".

- Sav besmisao ovoga danas sadržan je u toj rečenici. Samo do dnevnog reda da dođemo trebalo nam je sat i 54 minute. Ovo je dno dna. Ova terminologija nedostojna je čak i ulice. Vama predsjedavajući nije lahko. Morali ste reagovati na ove ispade i incidente. Uz puno razumijevanje zbog situacije u kojoj ste se našli, zašto niste povukli inicijativu vezanu za ovaj zakon. Trebali ste da povučete zbog proceduralnih zakona – kazao je Marić.

Istakao je da se zastupnici koriste nedopuštenim rječnikom, da jedni druge vrijeđaju i da se upuštaju u duge rasprave.

- Kritikujem trenutak donošenja ovog zakona. Trenutak je baš neprimjeren za ovako radikalne poteze bez obzira što su najavljivani ranije. Kritiziram jer je potpuna neizvjesnost i finansijski. Zakon je ozbiljna stvar. Ko će praviti budžet za ta ministarstva. Znamo da će biti privremeno finansiranje do 31. marta. Tim se finansiranjem finansiraju tekući procedi. A sigurno će trebati sredstva. Nisam siguran da će ministar ili dva ministra riješiti probleme u obrazovanju. Ne znam državu da ima dva ministarstva obrazovanja. Bojim se da ostatak obrazovanja ne pripadne nekim nevladinim organizacijama. Sistematizacije se ne mogu donijeti preko noći, to je vrlo ozbiljan posao, treba mu posvetiti posebnu pažnju i fokusirati se na to. Značajno povećanje administracije je neizbježno. Sigurno je da je kapacitiranost Minisatrstva obrazovanaj na svega 40 posto – kazao je Marić, između ostalog u svom izlaganju, istaknuvši kako bi trebalo povećati broj radnika u postojećem ministarstvu a ne imenovati dva ministra.

Pitao je kojem će segmentu pripasti polaganje vozačkih ispita.

- Svako ima pravo na šansu, a imat će je i oni koji su bili dio prethodne Vlade. Mi ćemo kao SBB glasati za ovaj Zakon, a odgovornost neka preuzmu oni koji su ga predložili. Vratite gospodine Okeriću dostojanstvo ovoj Skupštini tako što ćete voditi ovu Skupštinu – kazao je Marić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.