open-navfaktor-logo
search
U čast žrtvama
Marš mira prolazi mjestom stradanja: Mnogi preživjeli plaču kada se vrate na Kameničko brdo
Učesnici stižu iz Turske, SAD-a, Austrije, Francuske, Njemačke, Slovenije, doleze motoristi iz Italije, ultramaratonci iz Vukovara, biciklisti iz Švicarske...
05.07.2019. u 14:51
get url
text

Ukoliko ne bude previše kišnih padavina, trasa Marša mira ove godine proći će originalnom trasom kojom su se kretali oni koji su, 11. jula 1995. godine, šumskim putem iz Srebrenice krenuli ka slobodnoj teritoriji. Marš mira u čast ubijenih počine 8. jula u Nezuku, a završava tri dana kasnije u Potočarima.

Ovaj pješački pohod održava se u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, s ciljem odavanja počasti žrtvama te podsjećanja na stravične zločine koje su počinile vojska i policija Republike Srpske, potpomognute snagama iz Srbije.

- Do sada imamo tri i po hiljade prijavljenih, a svake godine nam se prije početka marša prijavi oko hiljadu i po ljudi, tako da i ove godine očekujemo oko pet hiljada učesnika. Imamo 47 organiziranih grupa, koje u prosjeku imaju po 70 učesnika - kaže Munir Habibović, predsjednik Pododbora za Marš mira.

Učesnici stižu iz Turske, SAD-a, Austrije, Francuske, Njemačke, Slovenije, doleze motoristi iz Italije, ultramaratonci iz Vukovara, biciklisti iz Švicarske...

- Već tri godine radimo na tome da trasa prođe onim putem kojim smo se probijali iz Srebrenice. Deminirano je preko 300 hiljada kvadratnih metara, po sto metara lijevo i desno od trase marša. Sve je obilježeno i pripremljeno i probleme nam može napraviti samo kiša, ukoliko bude padala dva ili više dana - objašnjava Habibović, koji je i sam preživio marš smrti u julu 1995. godine.

Veoma zahtjevan dio trase u dužini od deset kilometara, od Kameničkog brda do Buljima, koji je sada spreman za prilaz kolone, mjesto je velikog stradanja.

- Kameničko brdo je mjesto velike zasjede, kada je pala velika bukva i gdje je u jednom danu ubijeno oko 1.000 ljudi, a isto toliko ih je zarobljeno, odvedeno na stratišta i strijeljano. Na tom mjestu 10. jula imat ćemo historijski čas na kojem će učesnicima govoriti četiri čovjeka koja su to preživjela. Tu su veoma jake emocije za sve preživjele, to sam i sam iskusio, a mnogi su plakali kada su se prvi put nakon 1995. vratili na to mjesto - govori Habibović.

Trasa Marša mira glasi: Nezuk - Baljkovica - Parlog - Crni Vrh - Snagovo - Liplje - Jošanica - Donja Kamenica - Bakrači - Glodi - Udrč - Cerska - Kaldrmica - Đugum - Mravinjci - Burnice - Kameničko Brdo - Ravni Buljim - Jaglići - Šušnjari - Budak - Potočari (Memorijalni centar). Pješači se tri dana, svakoga oko 30 kilometara, po veoma zahtjevnom terenu. Učesnici tokom pješačenja imaju priliku prisustvovati kraćim historijskim časovima, posjetiti mjesta na kojima je došlo do masovnih pogubljenja zarobljenih Bošnjaka te mjesta na kojima su pronađene masovne grobnice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.