open-navfaktor-logo
search
Oružane snage BiH
Mašović u posjeti Armiji Sjeverne Makedonije: Uzajamna podrška u procesu pristupanja NATO-u
Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga (OS) BiH generalpukovnik Senad Mašović predvodi delegaciju OSBiH, koja od 4. do 6. marta, boravi u službenoj posjeti Armiji Republike Sjeverne Makedonije.
05.03.2020. u 17:23
get url
text

Uz najviše vojne počasti u Skoplju, načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnika Senada Mašovića dočekao je načelnik Generalštaba Armije Republike Sjeverne Makedonije generalpukovnik Vasko Gjurčinovski.

Pored načelnika Generalštaba Armije Sjeverne Makedonije generala Gjurčinovskog, tokom posjete general Mašović sastao se se u odvojenim susretima sa zamjenikom ministra odbrane ove zemlje dr Bekimom Maksutijem i predsjednikom Republike Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim.

Za delegaciju Oružanih snaga BiH upriličen je sastanak i informativni brifing u sjedištu Generalštaba Armije Sjeverene Makednije.

Na radnom sastanku s visokom vojnom delegacijom Armije Republike Sjeverne Makedonije razgovarano je o saradnji oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, naglašavajući potrebu za razvojem i unaprjeđenjem te saradnje u narednom periodu u oblastima od obostranog interesa, posebno u oblasti obuke i školovanja u vojnim centrima za obuku.

Tokom bilateralnog vojnog susreta naročita pažnja posvećena je temama koje se odnose na sigurnosno stanje u regiji, kao i značaj razvoja regionalne vojne saradnje u multinacionalnim inicijativama. Razmatrana su i iskustva koja se odnose na učešće u operacijama podrške miru, gdje i oružane snage Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije imaju značajnu participaciju, kroz koju potvrđuju doprinos stvaranju kolektivne sigurnosti u svijetu.

Takođe razmijenjene su aktuelne informacije o stanju i težišnim aktivnostima oružanih snaga, kao i budućim zadacima i planovima, sa naglaskom na predstavljanje projekata razvoja i modernizacije oružanih snaga dviju zemalja.

Obostrano je zaključeno da je visok nivo saradnje OSBiH i Armije Republike Sjeverne Makedonije, te da će se nastaviti uzajamna podrška na putu ka evroatlantskim integracijama, do konačnog pristupanja EU i NATO.

Članovi delegacije Oružanih snaga BiH su također posjetili Operativnu komandu Armije Sjeverne Makedonije, te Centar za obuku pilota i Vojnu akademiju ”General Mihailo Apostolski” u Skoplju, gdje su upoznati sa najznačajnijim aktivnostima ovih vojnih institucija.

U sastavu delegacije Oružanih snaga BiH, pored načelnika ZŠ OS BiH, su i brigadir Edin Fako, brigadir Milan Mrđa, pukovnik Hrvoje Turudić i major Asmir Sarajlić, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.