open-navfaktor-logo
search
Kažu, refundirat će
Medicinska sestra ogorčena što pacijenti sami kupuju lijekove, UKC RS-a odgovara "procedure su komplikovane"
Medicinska sestra u Univerzitetsko-kliničkom centru RS-a u Banjoj Luci Vanja Subašić objavila je video u kojem kritikuje trenutno stanje u ovoj zdravstvenoj instituciji, a posebno je ogorčena što su pacijenti prinuđeni da sami kupuju lijekove.
23.02.2022. u 12:12
get url
text

Ona je navela slučaj onkološke pacijentice, u teškom stanju, koja mora sama nabavljati lijekove koji koštaju više od 300 KM.

- Ovo je strašno, kako žena da se oporavi. Žena je u teškom stanju, a mora da razmišlja kako nabaviti lijekove? Kažu, refundirat će. Neću ružno da se izražavam, ali ovo rukovodstvo i ovaj sistem ne zaslužuju lijepe riječi. Da je moje dijete u pitanju, ja bih nekog odrobijala - rekla je, između ostalog, Subašić.

Iz UKC-a RS-a su danas odgovorili na ove kritike i objasnili da Fond zdravstvenog osiguranja RS-a (FZO) provodi zajedničku javnu nabavku lijekova za potrebe svih zdravstvenih ustanova u RS-u, pa tako i za UKC.

- Činjenica je da nekad dođe do zastoja u redovnom snabdijevanju, ali su to procesi kojima UKC RS-a ne upravlja, a nedostatak pojedinih lijekova se rješava na dnevnom nivou. Najčešći razlog za to su komplikovane zakonske procedure u javnim nabavkama, obaranje tendera, dobavljači koji imaju problem sa nabavkom lijekova itd. Zbog toga pacijenti koji su na liječenju u našoj ustanovi, a sticajem okolnosti moraju da kupe određen lijek, imaju pravo na refundaciju troškova preko FZO RS – saopćili su iz UKC-a RS-a.

Dodali su da to zna i njihova radnica, koja je u ovoj ustanovi zaposlena 30 godina.

- Smatramo da društvene mreže i medijski prostor nisu mjesto gdje se rješavaju interna pitanja ustanove jer postoje jasno utvrđeni mehanizmi za to. Iz etičkih i moralnih razloga nemamo namjeru da bilo čije teško zdravstveno stanje, posebno pacijenata koji su u terminalnoj fazi bolesti i koji su preminuli, niti nečiji težak životni put razvlačimo po medijskom prostoru kako bismo se "opravdali" za svoj rad. Također, nemamo namjeru da ulazimo u lične motive i porive javnog istupanja izvjesne radnice – dodali su iz UKC-a RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.