open-navfaktor-logo
search
Svečane akademije
Medrese u Travniku i Cazinu ispratile još jednu generaciju maturanata
U atriju Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku u subotu je održana Svečana akademija, kojom je ova odgojno-obrazovna ustanova Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini ispratila 255. generaciju učenika i učenica, prenosi Anadolija.
22.05.2022. u 12:01
get url
text

Kako je navela Muslimanska informativna novinska agencija (MINA), akademijom su ispraćena 92 učenika i učenice, koji su se u toku četverogodišnjeg školovanja u Medresi osposobili za dalji nastavak školovanja, obogaćeni moralnim i radnim navikama, kao i stručnim i općim znanjem.

Čestitke učenicima i učenicama ove generacije, njihovim roditeljima, ali i profesorima, uputio je izaslanik reisu-l-uleme Ismail ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice.

- Ono što nas sve vezuje jeste inspiracija na kojoj se temelji odgovornost. Naredba "Ikre!" je obavezujuća za sve, 'od bešike do motike' i ova sura ima sedždu na kraju, što poručuje da je neizbježno da se padne na sedždu i da se učenje i podučavanje odgovorno izvršava. Zato Islamska zajednica odgovorno izvršava taj zadatak, shvatajući to kao svoju obavezu - naglasio je Smajlović.

{$galerijaFotografija}

Na Svečanoj akademiji proglašeni su učenik i učenica 255. generacije, Ibrahim Adilović i Ajla Turčinović.

Muftija travnički Ahmed ef. Adilović uputio je čestitke, ali i poruke maturantima i maturanticama.

Prisutnima se obratio i premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo, istaknuvši kako su svršenici Medrese prepoznatljivi društvenoj zajednici kao biseri društva.

Nakon Akademije, upriličen je i defile maturanata i maturantica u Travniku.

Jučer jetakođer svečanom akademijom Medresa "Reis Džemaludin-ef. Čaušević" iz Cazina ispratila 82. generaciju maturanata i 27. generaciju maturantica ove odgojno-obrazovne ustanove Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Čestitke reisu-l-uleme prenio je njegov izaslanik muftija sarajevski dr. Nedžad ef. Grabus, koji je istakao važnost odgojno-obrazovnih ustanova Islamske zajednice za Bošnjake i njihovu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

- Dragi maturanti i maturantice, vi ste danas na razmeđu i ne biste bili to što jeste da niste imali ovakve profesore, da niste prošli kroz ovaj program i da ne pripadate ukupnom identitetu kojeg razvijamo i gajimo kroz naš obrazovni sistem Islamske zajednice - kazao je muftija Grabus.

Muftija je ovom prilikom ocijenio da su se učenici bosanskohercegovačkih medresa pokazali kao kredibilni i referentni kao studenti.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed ef. Kudić poručio je učenicima da i dalje drže Kur'an u svojim rukama, da ga uče i da ga i dalje promišljaju i iz njega crpe svoje životne vrijednosti.

Direktor Medrese prof. Zuhdija Handanović zahvalio je reisu-l-ulemi, muftiji, vakifima, stipenditorima učenika i svima koji su doprinijeli da Medresa u Cazinu u punom kapacitetu izvršava svoju misiju prema vjeri, narodu i domovini.

Za učenika i učenicu generacije proglašeni su Haris Veladžić i Sumeja Mujakić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.