open-navfaktor-logo
search
Penzioneri u FBiH
Mehić: Tražimo i vanredno usklađivanje penzija do kraja godine jer smo u ogromnom zaostatku
Penzije za august u Federaciji Bosne i Hercegovine koje se isplaćuju u septembru će biti više, odnosno, usklađene, za 2,8 posto, pa će, primjera radi, najniže umjesto sadašnjih 371,77 KM, iznositi oko 381 KM.
12.07.2020. u 21:18
get url
text
Penzioner

U septembru će penzioneri dobiti i zaostatak od 1. januara.

Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH, za Faktor kaže da će od Vlade Federacije BiH tražiti do kraja godine još jedno usklađivanje penzija.

- Kod donošenja "korona zakona" penzioneri su bili oštećeni za redovno usklađivanje penzija koje je trebalo biti 15. aprila. Sada je Vlada FBiH odlučila da po prestanku važenja zakona 31. jula, penzionerima isplati ono što im pripada. Penzioneri su to primili sa olakšanjem, ali nije to stimulacija, niti neka nagrada. Dobili smo samo ono što nam pripada - govori nam Mehić i dodaje:

- Dobro je što će se uvećanje isplatiti retroaktivno od 1. januara 2020. godine. Međutim, imamo zaključke sa naše Skupštine gdje i dalje tražimo vanredno usklađivanje penzija do kraja godine jer smo u ogromnom zaostatku. Naime, prije donošenje Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, četiri godine nije bilo nijedno povećanje penzija, tako da smo dočekali Zakon o PIO-u 1. marta 2018. godine sa veoma niskim penzijama.

Tomislav Kvesić, samostalni stručni saradnik u Uredu za informisanje Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, pojašnjava da 2,8 posto kod najnižih penzija znači uvećanje za nešto više od 10 KM.

- Na septembarskim čekovima od penzije imat će iznos od zaostataka i penzije. Takva je barem do sada bila praksa, pa valjda će ostati i sada kada se isplaćuje preko trezora. Kod redovnog usklađivanja penzija isplaćuje se i zaostatak od januara, pa će tako, primjera radi, penzioneri s najnižim penzijama dobiti zaostatak od neke 72 KM (januar-juli) i plus uvećanu augustovsku penziju za nekih desetak maraka, pa će njen iznos biti 381 KM. Ukupno u septembru će im biti isplaćeno oko 453 KM. Ovo je primjer za one s najnižim penzijama - govori nam Kvesić.

Uvećanje od 2,8 posto kod zagarantovanih penzija koje su sada 465,87 KM iznosit će 13 KM. Ukupni zaostatak koji će dobiti od januara do jula iznosi oko 91 KM.

Podsjećamo, iz redovnog usklađivanja penzija biti će izuzeti oni s najvišim penzijama koje su 2.174 KM.

U Federaciji Bosne i Hercegovine je oko 420.000 penzionera.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.