Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je večeras u razgovoru za BHRT da je iskoristio mogućnost komuniciranja putem društvenih mreža kako bi građane pozvao na današnje proteste ispred pravosudnih institucija.

- Već izvjesno vrijeme na taj način komuniciram sa građanima. Vidim da postoji veliko nezadovoljstvo, veliki revolt građana, posebno prema tome što ne funkcioniše pravna država i što ne postoji ta ravnopravnost, što građani gube dostojanstvo. Odlučio sam se da po želji građana, zajedno sa još nekim udruženjima, organuzujemo ovaj skup, pozovemo građane i da jasno i glasno ispred ključne institucije našeg pravosuđa iskažemo svoje nezadovoljstvo, da kažemo "dosta je više nepravdi, dosta je nefunkcionisanja pravosuđa, dosta nam je ovakvog pravosuđa iza kojeg ne stoje nikakvi rezultati" - rekao je Mektić.

Prema njegovim riječima, zbog nepoštivanja vladavine zakona Bosna i Hercegovina i svi njeni građani, a posebno mladi, doživljavaju sunovrat.

- Živimo u državi apsurda, u kojoj su se politizovale institucije koje bi trebale biti nezavisne. U institucije koje bi trebale biti besprijekorno čiste uvukao se kriminal i korupcija, nepotizam je svakodnevna stvar u pravosuđu. Naprosto, lično ne vidim nikakav način da se ovaj problem rješava kroz institucije, iako ćemo mi to i dalje pokušavati. Moram da kažem da je narod najjača institucija u ovoj državi i narod ima pravo da ovakvom vrstom demokratskih protesta i pritisaka iskaže svoje zahtjeve – naglašava Mektić.

Dodao je da se institucije EU godinama oglašavaju i govore o neefikasnosti pravosudnog sistema, kao i brojna udruženja i pojedinci, obični građani.

- Oni su svjesni šta znači postojanje jednog ovakvog neefikasnog sistema. To ne vrijedi. VSTV je postalo svrha samo sebi, godinama nije učinilo ništa da se ta neefikasnost promijeni. Oni bi stalno trebali da budu u jednom stanju reformi, popravljanja čitavog tog sistema ali oni se time ne bave, njima je bitno da "izdiluju" razne pozicije. Jedna grupa ljudi šeta od institucije do institucije, imenuju sami sebe i time se bave – zaključio je ministar Mektić.