open-navfaktor-logo
search
Zadovoljan rezultatima
Memić o kandidaturi za načelnika: "Pri ovoj pameti, ne dam preda se nikome"
Bespravna gradnja na Ilidži su "Andersonove bajke". Trenutni lokalni odnosi ili nekakve sitne duše ne bi smjele zaustaviti gradnju pruge prema Hrasnici, smatra Memić
30.12.2019. u 17:36
get url
text

Prošla godina je na Ilidži bila bolja od svih prethodnih godina kad je u pitanju budžet, odnosno prihodi. Kazao je ovo danas na druženju s novinarima načelnik Općine Ilidža Senaid Memić.

- Poslovi su krenuli kasno, što se tiče javnih radova, međutim i tu smo uspjeli dostići zadovoljavajući nivo. Istina, imamo problem da mnogi koji dobiju poslove odustaju jer nemaju radnika i da mnogi dobijaju poslova više nego što fizički mogu uraditi, pa onda kalkulišu sa probijanjem rokova. Međutim, možemo biti sretni da nikakav novac i nikakvi boirokratski razlozi nisu bili razlog za usporavanje napretka - kazao je Memić.

Memić je i ovom prilikom naglasio da "Ilidža ima silu smetnji da se razvija normalno".

Birokratija usporava projekte

- Najveća smetnja nam je Kanton i Grad, jer oni gledaj samo svoje interese i naši interesi im nikad nisu bili bitni. Sve službe, od javnih preduzeća do ministarstava, definitivno im ne trebamo ni slati neke zahtjeve, redovan odgovor je: "ne može ništa", "ne damo ništa", "nemate saglasnost", "ne želimo raditi to". Da ne kažem da se čak i zloupotrebljavaju određene stvari, kao što nam se podmeće bespravna gradnja u vodozaštitnoj zoni. Ta bespravna gradnja - to su Andersonove bajke. 16.000 se kuća napravilo na Ilidži u zadnjih 20-30 godina i sve su bespravne, a onda neko zbog 50 kuća u vodozaštitnoj zoni diže hajku kao da je to čitav pomor, kao da je Agadir, sve potonulo, otišlo 400 metara ispod zemlje, a nije tako - kaže Memić.

Prisutna je , kaže Memić, i "hajka na investitore", na strance.

- Ako Općina Ilidža proda dva duluma zemlje za šest godina, a kupi preko 60 duluma, pa kakav je to način? Ili, recimo, obustavljanje razvoja određenih krajeva, kao što je Stojčevac, Glavogodina, Vrelo Bosne, Sokolović Kolonija... jednostavno, ti krajevi da nije nas ovdje ne bi ništa osjetili ni od koga, jer su pod embargom - kaže načelnik Ilidže.

Bez obzira na to sve, kaže Memić, u Općini su zadovoljni, iako, kako dodaje "ima problem s trošenjem para, nikako potrošiti pare, jer ako poštuješ zakon ne možeš raditi ono što hoćeš, jer se moraš nositi sa birokratijom" .

- Mislim da smo za četiri miliona premašili, bio je budžet 43 i po miliona, sad je negdje na 48 miliona već prihoda. Možda bismo trebali biti sretni, ali nismo, jer očekujemo od svega da će biti oko 55, 56 posto potrošeno i to kad poplaćamo sve račune. Znači, moramo mijenjati sistem da olakšamo trošenje novca, da se ozakone određene procedure koje su svima jasne. Ako je kila papira marka onda kad imate ponuđača za marku šta tu ima da se nadmeće neko sa tenderima, zna se tržišna cijena, svjetska cijena, šta mi izmišljamo? Jedino se kod nas tenderi svako dva mjeseca za istu stvar pojavljuju. U normalnom svijetu jedan se tender napravi i kad dobijete dobrog dobavljača 10 godina ga konzumirate i s njim radite - kaže Memić.

Smatra i da treba napraviti "crnu listu" onih koji ne mogu na Ilidži dobiti posao.

- Zar je tender uslov da radite s najgorima, tender je uslov da radite s najboljima, a mi smo to izvrnuli pa onda nam se ljudi koji bi trebalo biti na listi kriminalaca javljaju kao direktori i izvođači određenih projekata. I ne možete ih ukloniti, ljudima koji su vas prije pet godina prevarili sad ponovo morate dati posao, zato što ih zakon štiti - kaže načelnik Ilidže.

Govoreći o gradni pruge prema Hrasnici, Memić je istaknuo da je to projekat od kojeg Općina Ilidža neće odustajati.

- Evo vidite šta se u Kantonu dešava. Mi nećemo odustajati. Lično mislim da će ta pruga kad-tad donijeti ekonomski napredak, da ona nije kraj svijeta, da će se praviti i do Famosa i do Dobrinje i do Nedžarića, da će se praviti kružni tok sa prugom, da će biti u oba smjera. Kad bismo sada uložili sto miliona, taj novac bi se u roku od četiri - pet godina sigurno vratio, i u žičare i u prugu. Imamo najave velikih investicija u privredu, hoće li biti ili neće, to zavisi od onih koji traže svoj ekonomski interes - kaže Memić.

Gradnja pruge je, kako je pojasnio, "vrlo realna, samo zavisi od investitora".

Gledati "izvan parmaka pred očima"

- Mi smo došli do tačke kad se raspisuje međunarodni tender da se počinje raditi. Imamo i ljude koji su se javili da bi oni obezbjedili kreditna sredstva ukoliko budu izvođači, jer ih prate njihove države, tako da ima tu raznih verzija. Pokušat ćemo da nas ne zaustave nekakvi trenutni lokalni odnosi ili nekakve sitne duše. Po planu rok je kraj februara, početak marta, kada bi trebalo da se znaju odluke. Ukoliko bude problema sa investitorima i sa sredstvima, onda ćemo tražiti druge mogućnosti, ali Općina Ilidža je spremna da i sama uradi te stvari ako nas neko ne bude pratio. Ali, mislim da bi ovi koji budu participirali u vlasti trebali shvatiti da im je to životna prilika da naprave nešto što je izvan onih naših parmaka pred očima - poručio je Memić.

Na novinarsko pitanje da li se ponovo planira kandidovati za načelnika Ilidže, Memić je kazao kako "misli da ima dobrih ljudi, dobrih mladih ljudi, te da ima još šansi za godinu dana da isplivaju"

- Znate kako je Nasrudin hodža rekao da će magarca naučiti da govori da ga Džingis-kan ne popali. Kad se vratio u selo, kažu mu: "kako ćeš to obećati?". Eh, pa kaže: "za godinu dana može umrijet Džingis-kan, može umrijet magarac, a mogu i ja". Šta će biti ne znam, ali pri ovoj pameti ne dam preda se nikome - zaključio je Memić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.