open-navfaktor-logo
search
Protestno okupljanje
Memići i građani pred Tužilaštvom KS: "Tužiteljica Sarajlija ne radi u korist istine, uskoro će se znati ko je ubica"
Ispred Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu danas u 11 sati okupila se porodica Dženana Memića, kao i građani koji im žele dati podršku.
02.02.2021. u 11:16
get url
text

Porodica Memić predala je zahtjev za ostavku glavne tužiteljice Tužilaštva KS Sabine Sarajlije.

- Predao sam zahtjev za ostavku Sabine Sarajlije. Nije željela da primi mene i mog advokata da joj damo dokaz o ubistvu mog sina. Ona je dovedena preko Dalide Burzić na ovu poziciju. Vidjet ćemo kakvu će presudu donijeti. Svima je od jučer jasno da je Dženan ubijen. Bit će istraga proširena, bit će još hapšenja sigurno - kazao je Memić, a onda nastavio o tužiteljici Sarajlija:

"Neprofesionalna je, nema osjećaja za žrtvu. Nema osjećaja da me je trebala primiti. Ona radi za druge ljude, a ne u korist istine. Očekujem da državno tužilaštvo ovo dovede do kraja. Otvorili su istragu za ubistvo. Imaju svjedoci. Znat će se uskoro i ko je ubica i saučesnici - poručio je Muriz Memić.

{$galerijaFotografija}

Ifet Feraget, advokat porodice Memić, kazao je da ne vjeruje da će zahtjev koji je Memić predao imati ikakvog efekta.

- Zahtjev za smjenu Sarajlije je utemeljen iz više razloga. Službena istraga se ne okončava podizanjem optužnice. Dokazi na osnovu kojih je Tužilaštvo BiH otvorilo istragu zbog organizovanog kriminala je zasnovano na onome što se nalazi u Kantonalnom tužilaštvu. Kako oni nisu vidjeli ono što vidi tužilaštvo BiH? To su u najkraćem barem dva razloga zbog kojih bi Sabina trebala podnijeti ostavku. Ali mislim da se to neće dogoditi - istakao je advokat.

Na novinarsko pitanje da li je Dalida Burzić obuhvaćena ovom istragom advokat je odgovorio: "Dalida je na broju jedan uz još 45 osoba, što govori da je ovo veoma korumpirano".

- Niko nema pravo od tužioca tražiti da ne sprovodi istragu zbog njegovog mišljenja. Od državnog tužilaštva tražimo da preuzme slučaj Memić, ali i Dragičević. Istragu u predmetu Memić neko je predvodio. Za sada je to NN osoba. Treba istražiti zašto je sve zataškavano. Više puta sam rekao da u Tužilaštvu sjede kriminalci - istakao je advokat Feraget, dodajući kako žele da odgovore na pitanje ko je odgovoran za korupciju unutar pravosuđa.

Jedan od građana koji je došao podržati porodicu Memić je i Denis Smajlović. Novinarima je izjavio kako je došao pružiti im podršku jer se bore za istinu o tome ko je ubio njihovo dijete.

Muriz Memić, 02.02.2021
1 od 20
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.